Разузнаването на САЩ: Путин ще стане по-непредсказуем, войната може да ескалира

8136
Разузнаването на САЩ: Путин ще стане по-непредсказуем, войната може да ескалира
Снимка: Getty Images

Разузнаването на САЩ смята, че войната на руския президент Владимир Путин в Украйна вероятно ще стане "по-непредсказуема и ескалираща" през следващите месеци. Това заяви директорът на Националното разузнаване Аврил Хейнс пред Конгреса във вторник.

Тя обрисува мрачна и несигурна картина на следващата фаза на войната, която според нея ще бъде трудна за прогнозиране - отчасти защото "Путин е изправен пред несъответствие между амбициите си и настоящите военни възможности на Русия".

Иво Иванов: Путин ще свали гарда. Въпросът е по какъв сценарий

Руският президент Владимир Путин ще свали гарда. Въпросът е по какъв сценарий. Това прогнозира в Студио Actualno журналистът от Радио ...

"Най-малкото смятаме, че това несъответствие ще доведе до период на по-специални решения в Русия както по отношение на вътрешните промени, необходими за поддържане на натиска, така и по отношение на военния конфликт с Украйна и Запада", каза Хейнс, цитирана от CNN.

"А настоящата тенденция увеличава вероятността президентът Путин да се обърне към по-драстични средства, включително въвеждане на военно положение, преориентиране на промишленото производство или потенциално ескалиращи военни действия, за да освободи ресурсите, необходими за постигане на целите му, когато конфликтът се проточи или ако прецени, че Русия губи в Украйна“, допълни ръководителката на разузнаването във Вашингтон.

Въпреки това разузнаването на САЩ не вярва, че Путин би прибегнал до използване на ядрени оръжия, освен ако не смята, че съществува екзистенциална заплаха за Русия. Според Хейнс руският президент се подготвя за продължителен конфликт и целите му се простират далеч отвъд източния регион Донбас, където в момента са съсредоточени военните му сили.

"Следващият месец от сраженията ще бъде ключов, тъй като Русия се опитва да съживи действията си", каза Хейнс. "Но дори и да успеят, не сме сигурни, че боевете в Донбас ще сложат ефективен край на войната“.

„Подпухналият Путин“: Ген. Ричард Данат с коментар за влошеното здраве на руския президент

След парада на 9 май в Москва, на който присъства руският президент Владимир Путин, западни политици отбелязаха влошеното здравословно ...

В краткосрочен план Путин иска да завладее двата източни региона Донецк и Луганск, да задържи контрол над град Херсон и евентуално да разшири „сухопътния мост“ около южната част на страната до Приднестровието - сепаратисткия регион в Молдова, където в момента са разположени руски войски, казва Хейнс.

Но за да достигне до Приднестровието, Путин ще трябва да започне пълна мобилизация в Русия - стъпка, която досега не е предприел.

"Тъй като и Русия, и Украйна смятат, че могат да продължат да постигат напредък във военно отношение, не виждаме път за преговори - поне в краткосрочен план", каза Хейнс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Съдия заплаши Доналд Тръмп със затвор

"Пулицър" за отразяване на войната в Газа

Австралия обвини Китай в неприемливо и непрофесионално поведение

Тръмп сравни администрацията на Байдън с Гестапо

Опит за атентат срещу Белия дом или нещастие: Катастрофа завърши с един убит

Военните на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкуствен интелект (ВИДЕО)

"Навръх Великден": Бомбени заплахи в Ню Йорк

Почина прочут американски художник

САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com