Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски пари купуват оръжие за Украйна: Мощен съюзник подкрепи плана на САЩ

21 май 2024, 12:04 часа • 7871 прочитания

Германските официални лица са готови да подкрепят план на САЩ за оползотворяване на бъдещите приходи, генерирани от замразени руски активи – предимно блокирани в Европа, за предоставяне на 50 млрд. долара помощ за Украйна, твърдят запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Съгласието на Германия може да бъде решаваща стъпка, която доближава Вашингтон и неговите съюзници до осигуряването на значителен нов пакет от помощ за Киев, както и до затвърдяване на ангажимента на САЩ към Украйна независимо от резултата от президентските избори в страната през ноември.

Представители на САЩ и ЕС казват, че предложението на САЩ набира скорост, което се очаква да доминира разговорите между финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7, които се събират в Стреза, Италия, за годишната си среща, започваща в четвъртък.

ОЩЕ: Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Германски официални лица обаче не очакват никакво окончателно споразумение, докато лидерите на Г-7 не се срещнат на 13-15 юни, нито пък това споразумение да се приложи на практика преди до следващата година, твърдят източници, пожелали анонимност.

Снимка: Getty Images

Залогът е дали правителството на Украйна може да остане финансово жизнеспособно до 2025 г. Тъй като войната не показва признаци на отслабване и военната офанзива на Русия набира сила, най-верните поддръжници на Украйна целят да осигурят средносрочно финансиране за воюващата страна и да изпратят сигнал до Москва, че подкрепата за Киев сред съюзниците от Г-7 не намалява.

Използването на замразените активи придоби спешен характер предвид несигурността около изборите в САЩ. Политическите разделения във Вашингтон вече затрудниха президента Джо Байдън да предостави повече помощ на Украйна, а неговия съперник – бившият президент Доналд Тръмп, изрази скептицизъм относно подкрепата за изпадналата в затруднение страна.

Страните от Г-7 са замразили около 280 млрд. долара активи на Руската централна банка в отговор на войната в Украйна през февруари 2022 г. По-голямата част от тях се съхраняват в Европа в базираната в Белгия клирингова къща Euroclear.

ОЩЕ: Г-7 ще подкрепи плана на ЕС за замразените руски активи

В продължение на месеци САЩ настояваха да използват тези активи, за да се помогне на Украйна. Вариантите варират от пълно изземане и даване на парите на Киев до използването им за издаване на облигации или използването им за обезпечаване на някаква форма на заем.

Снимка: Getty Images

Предложенията бяха приети скептично от няколко европейски страни. Правителствата на Франция и Германия, изразиха опасения относно въздействието, което подобни ходове биха имали върху финансовата стабилност и привлекателността на еврото като резервна валута и относно тяхната законосъобразност.

Последното предложение на САЩ е прието по-положително в европейските столици, включително Берлин, посочват официални представители, тъй като то би включвало просто използване на лихвата, генерирана от активите, без изземване на главницата.

ОЩЕ: Закон в Естония: Замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

Страните от ЕС вече са се съгласили да използват този поток от приходи, като го облагат с близо 100% данък, и да прехвърлят тези приходи в Украйна два пъти годишно. Споразумение на Г-7 би заменило този план.

Очаква се активите да генерират около 5 млрд. евро годишно. Съгласно обсъжданото предложение Г-7 ще изчисли колко бъдат тези приходи за определен брой години и ще предостави тази сума на Украйна предварително.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес