САЩ и Китай в дипломатически скандал за това кой е виновен за коронавируса

9918
САЩ и Китай в дипломатически скандал за това кой е виновен за коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Китайският посланик в САЩ Цуй Тянкай бе извикан в Държавния департамент заради изявлението на говорителя на китайското Външно министерство, че новият коронавирус COVID-19 в град Ухан (административен център на провинция Хубей) може да е бил вкаран от американски военнослужещи. Това е казал източник от американската администрация пред Reuters.

Става въпрос за публикация на говорителя на китайския външен министър в Twitter, в която той отправя редица въпроси-обвинения към САЩ - кой е техният пациент нула, колко точно са болните, в кои болници са настанените техните доказано болни. "Може и американската армия да е посяла заразата в Ухан. Бъдете честни", завършва постът в Twitter на Чжао Лицзян.

Заразените с коронавируса в Турция станаха 5-има

Потвърдените случаи на заболяването Covid-19 в Турция достигна 5 души. Всички те са от едно и също семейство. Тези данни съобщи на прес...

В тази връзка вестник South China Morning Post уточни, че присъствието на американски военнослужещи в Китай може да е било свързано с провеждането на VII Световни летни военни игри в Ухан. В тези съревнования, провели се от 18 до 27 октомври, са участвали военни от над 100 държави, включително от САЩ. По данни на същото издание първият случай на заразяване с коронавирус в Китай е бил регистриран на 17 ноември 2019 година у 55-годишен жител на Хубей, пише БГНЕС.

Друг представител на китайското министерство заяви, че не бива да се бърза с изводите относно произхода на коронавируса, подчертавайки, че този въпрос изисква професионално научно изучаване.

Междувременно американското правителство взе решение да освободи от мита редица китайски стоки с медицинско предназначение заради коронавируса, съобщи The Wall Street Journal. В освободения от митата списък са включени защитни костюми, ръкавици, хирургични чаршафи и пакети за събиране на медицински отпадъци.

Вестникът уточнява, че всяка група стоки се отнася към третия кръг от мита, наложени върху стоки с годишен обем от 200 милиарда долара в търговската война между САЩ и Китай. 10-процентните мита за тази продукция бяха въведени за пръв път през септември 2018 г. След това митата бяха увеличение до 25 процента.

Нови 73 случая на Covid-19 в Гърция за ден

Нови 73 случая на заразени от вируса в Гърция само в рамките на ден, съобщават здравните власти. Общо броят на заразените с коронавирус...

Още: Съединените щати обявиха извънредно положение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com