САЩ имат план за спиране на обезлесяването на Амазония

2714
САЩ имат план за спиране на обезлесяването на Амазония
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви в четвъртък, че Съединените щати скоро ще стартират регионален пакт за намаляване на обезлесяването в Амазония, за да се борят с ключов фактор за изменението на климата.

По време на посещението си в Колумбия седмици преди срещата на високо равнище на ООН за климата в Глазгоу, Блинкен разгледа оранжерия в ботаническата градина на Богота, където видя подкрепяни от САЩ проекти за насърчаване на производството на шоколад, туризма и други индустрии, а не на дърводобива.

Бразилия търси 1 млрд. долара помощ от чужбина за спасение на горите на Амазонка

В интервю, публикувано във вестник "O Estado de Sao Paulo", министърът на околната среда на Бразилия Рикардо Салес заяви, че за борбата...

"Можем да постигнем значителни успехи в справянето с климатичната криза", каза Блинкен, цитиран от АФП. Блинкен заяви, че Съединените щати ще финализират "в близките дни" "ново регионално партньорство, специално насочено към справяне с обезлесяването, обусловено от стоките", предава БГНЕС.

Инициативата ще "предостави на компаниите приложима информация, за да могат те наистина да намалят зависимостта си от обезлесяването", каза Блинкен. Той заяви, че пактът ще включва и финансова подкрепа за подпомагане на управлението на защитените местни територии и за подпомагане на поминъка на земеделските стопани.

Дъждовните гори са от решаващо значение за околната среда, тъй като служат като огромни поглъщатели на въглерод, но емисиите на парникови газове от изгарянето и промишленото земеделие в Амазония са по-големи от общите годишни емисии на Италия или Испания.

Най-голямата държава в Амазония е Бразилия, където президентът Жаир Болсонаро подкрепя голямото земеделие в гората и е обвиняван в подстрекателство към убийства на защитници на околната среда. Администрацията на президента Джо Байдън ухажва Бразилия преди срещата на върха COP26 в Глазгоу с надеждата да постигне напредък, като по време на посещението си в Богота Блинкен отказа да отговори на въпрос относно опасенията за досието на Болсонаро.

Изсичането на Амазония се увеличава още повече

Обезлесяването на екваториалните гори в Бразилия е отбелязало рязък скок, с цели 64% през април, информира БГНЕС, позовавайки се на Reu...

Колумбия, която е близък съюзник на САЩ, има едни от най-амбициозните цели в областта на климата в Латинска Америка, като президентът Иван Дуке цели нулево обезлесяване до 2030 г. Блинкен, който приветства Дуке по време на посещението му въпреки критиките от страна на някои леви в САЩ по отношение на полицейската бруталност, заяви, че президентът е показал "забележително лидерство" по отношение на климата и че "отборът на Колумбия се представя много силно" преди срещата в Глазгоу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

"Няма да има справедлив съдебен процес": Тръмп видя сериозен проблем със съдия

САЩ: Атаката на Иран беше грандиозен провал

Джо Байдън: Искаме да предотвратим по-нататъшна ескалация в Близкия изток

След смъртта на снимачната площадка: Оръжейникът на филма отнесе ефективна присъда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com