САЩ искат да изключат Северна Корея от световната финансова система

1252
САЩ искат да изключат Северна Корея от световната финансова система
Снимка: Getty Images / Guliver

САЩ предприеха стъпки за изключването на Северна Корея от световната финансова система.

Ходът няма да позволи на Пхенян да извършва както директни, така и индиректни финансови дейности в рамките на американската банкова система.

Северна Корея подкрепи Доналд Тръмп

Северна Корея се обяви в подкрепа на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп и призова американците да не гласуват за Хилари Клинтън...

Това ще подсигури и невъзможността сделки на трети страни с големи суми от американски долари да преминават през САЩ, информира AFP.

Решението на Вашингтон идва след наскоро приета резолюция на Съветът за сигурност на ООН, която призовава всички членки на организацията да прекъснат банковите си отношения с Пхенян.

САЩ, Съветът за сигурност и нашите партньори по света остават нащрек за значителната заплаха, която представлява Северна Корея за световната финансова система“, заяви Адам Сзубин, зам-финансовият министър по въпросите на финансовото и антитерористичното разузнаване. „Днешната мярка е още една крачка към прекъсването на банковите отношения със Северна Корея и очакваме всички правителства и финансови власти да направят същото в съответствие с новата резолюция на СС на ООН“, допълни той.

Финансовите мерки срещу КНДР се предприемат, защото страната на практика се сдоби с ядрено оръжие, пише още БГНЕС.

Северна Корея: Оттук нататък стреляме без предупреждение

Северна Корея предупреди, че оттук нататък ще предприема „безмилостни” ракетни удари срещу южнокорейски кораби, които наруш...

Мярката идва в отговор на продължаващата ракетна активност на Северна Корея. Тази седмица Пхенян е направил нов неуспешен опит за изстрелване на ракета със среден обсег, съобщиха южнокорейски източници.

През януари страната извърши 4-тия си ядрен тест, което предизвика остра международна реакция и нов пакет от санкции срещу страната от страна на ООН. Оттогава насам Пхенян проведе още няколко ракетни теста през времето до знаковия конгрес на управляващата Работническа партия, който се проведе миналия месец. Сред тях бяха и трите провалени изстрелвания на „Мусудан” през април. Ракетата има обсег между 2500 и 4000 километра.

Снимки: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com