САЩ наказа 25 души за подкопаване на демокрацията в Беларус

1355
САЩ наказа 25 души за подкопаване на демокрацията в Беларус
Снимка: Kremlin.ru

Американските власти наложиха визови ограничения на 25 души за участието им в подкопаването на демокрацията в Беларус. Това обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, като изявлението му бе публикувано в сайта на Държавния департамент.

"Режимът на (Александър) Лукашенко продължава да репресира беларуския народ и неговите демократични стремежи, включително с политически мотивирания задочен съдебен процес срещу лидера на демократичната опозиция Светлана Тихановска и други демократични активисти по неоснователни обвинения", гласи то. Санкциите идват именно в отговор на тези нарушения на правата на човека.

Полски анализатор: Всичко сочи, че Беларус ще се включи във войната в Украйна

Беларуската армия в момента представлява известна "загадка". Но интензивността и мащабът на дейността й са най-високи от края на Студен...

Припомняме, че днес в Минск започна задочният съдебен процес срещу опозиционния лидер Тихановска, след като президентът Лукашенко започна да преследва критиците, оспорващи победата му на последните избори. Тихановска се яви като кандидат за президент през 2020 г., но загуби фалшифицирания от диктатора вот и сега е изправена пред множество обвинения - държавна измяна, "заговор за завземане на властта" и създаване и ръководене на екстремистка организация.

"Тези политически мотивирани съдебни процеси са най-новите примери за усилията на режима на Лукашенко да сплашва и репресира онези, които се стремят към справедливост, зачитане на правата на човека и демократичен Беларус", твърдят от Държавния департамент на САЩ.

Светлана Тихановска ръководи продемократичното движение от изгнание в литовската столица Вилнюс, защитава правата на човека и продължава да настоява за демократичен преход в Беларус. Тя е подсъдима заедно с други продемократични лидери, сред които е и Волга Кавалкова, ръководител на Координационния съвет - органът, натоварен със задачата да подпомага демократичния преход на Минск.

Отделно от това миналия месец режимът призна за виновни и осъди на 12 години затвор основателя на беларуската фондация "Спортна солидарност" Алекс Апейкин и беларуската олимпийска състезателка Александра Херасимена. Режимът на Лукашенко продължава да държи като политически затворник и лауреата на Нобелова награда за мир Алес Беляцки, който е посветил живота си на защитата на правата на човека и насърчаването на демократичните промени в Беларус.

Военновъздушните сили на Русия и Беларус започнаха съвместни военни учения

Руските и беларуските военновъздушни сили започнаха съвместни военни учения на 16 януари, съобщи Министерството на отбраната в Минск. ...

"Няма да гледаме безучастно как този режим продължава да тормози и репресира мирните протестиращи, демократичната опозиция, журналистите, синдикатите, активистите, правозащитниците и обикновените беларуси. Сред длъжностните лица на режима, срещу които е насочена днешната акция, са членовете на Народното събрание на Беларус заради ролята им в приемането на закон, който разрешава смъртно наказание за лица, осъдени за предполагаеми "опити за терористични актове" - обвинение, използвано за репресии и сплашване на демократичната опозиция и гражданското общество. Някои от тези лица подкрепиха и законодателство за отнемане на гражданство на лица извън страната, обвинени в "екстремизъм", и за конфискация на имущество за предприемане на "неприятелски действия спрямо Беларус" - също с цел репресия и сплашване на демократичната опозиция и гражданското общество", заявява Блинкен.

Включително днешното съобщение, Държавният департамент на САЩ е предприел стъпки за налагане на визови ограничения на 322 лица за подкопаване на демокрацията в Беларус след фалшифицираните президентски избори през 2020 г. "Ще продължим да използваме всички подходящи инструменти, за да потърсим отговорност от онези в Беларус, които стоят на пътя на демократичните стремежи на своите съграждани", добавят от Вашингтон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com