САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия без споразумение с Турция

6248
САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия без споразумение с Турция
Снимка: Getty images/Guliver

САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия, докато не се постигне споразумение с Турция за защита на кюрдите. Това е заявил съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп, Джон Болтън, информираха турските медии, цитирани от БНТ.

Болтън е направил това изявление в Израел, където е на посещение. По думите на американския съветник разговорите с израелската страна включват и въпроси, свързани със ситуацията в Турция, както и актуалния проблем за изтеглянето на американските сили от Сирия. Болтън е заявил,че докато не се постигне пълна координация между Анкара и Вашингтон по критичния въпрос за операциите на турската армия в Сирия, САЩ няма да изтеглят войските си от тази страна. Както и че Вашингтон е против операциите на турската армия в Сирия, насочени срещу кюрдите.

САЩ няма да позволи на Турция да избие кюрдите, остра реакция на Анкара

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че САЩ няма да позволи на Турция да избие кюрдите, предаде Анадолската агенция (АА), цити...

"САЩ искат да се изтеглят от Сирия, но преди всичко трябва да се постигне защита за американските войници в етапа на изтеглянето. Целта на Тръмп е унищожаване на Даеш. Но докато не постигнем споразумение с Анкара за защита на кюрдите, американските войници няма да напуснат Сирия", посочил Болтън. След Израел Джон Болтън пристига в Анкара, където ще разговаря с президента Реджеп Ердоган.

Изявлението на американския съветник по националната сигурност, направено в Израел, се тълкува от турските медии като "вероятно нова криза, която се задава между Анкара и Вашингтон". САЩ поставят нови условия пред Анкара,които включват защита на кюрдите,за да изтеглят войските си от Сирия, посочват медиите. Медиите припомнят и предишно изявление на Джон Болтън, в което бе обвинил сирийския режим в употреба на химическо оръжие и бе заплашил Башар ал Асад, че в отговор САЩ ще предприемат въздушна атака срещу Сирия.

Още преди избирането си за президент Доналд Тръмп беше заложил в програмата си изтеглянето от Сирия. На няколко пъти САЩ изявяваха намерение да оттеглят войниците си, но това често беше последвано от информация за химическа атака. В края на годината, САЩ изглежда най-после взе решението да се оттегли. Повечето американски сили са разположени в Северна Сирия, макар че малък контингент се намира в гарнизон в Ат-Танф, близо до йорданската и иракската граница. Мнозина анализатори не вярват на обяснението на Тръмп и подозират, че САЩ просто ще пренасочат вниманието си към Иран и Венецуела. Не се изключва и възможността за сделка с Русия, свързана с геополитическите интереси на двете страни.

Отворен остава въпросът и какво ще се случи с подкрепяните от САЩ кюрди, след като Турция изглежда няма никакво намерение да последва примера на САЩ. Отговорите на тези въпроси ще бъдат дадени в бъдеще.

САЩ между Тръмп и "дълбоката държава" - спор за бюджета, Сирия и какво ли още не

В разгара на частичната блокада на работата на американското правителство, Конгресът на САЩ се събира за първи път в новия си състав, к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com