САЩ обяви санкции срещу еквадорска банда

1131
САЩ обяви санкции срещу еквадорска банда
Снимка: Getty Images / Guliver

САЩ обявиха в сряда санкции срещу еквадорската банда Los Choneros и нейния лидер, известен с името "Фито", чието бягство от затвора миналия месец предшества ужасяваща вълна от насилие в страната, предаде БГНЕС. 

Още: Еквадор унищожи десетки тонове кокаин

Еквадор обяви извънредно положение

След като Хосе Адолфо Масиас Виламар изчезнал от килията си, правителството на Еквадор обяви извънредно положение, предизвиквайки нови затворнически бунтове и бандитски атаки в южноамериканската държава, казва в съобщение на американското министерство на финансите. „Ние подкрепяме Еквадор в борбата му срещу трафика на наркотици, срещу затворническите банди и насилието в затворите и за спокойни по улиците“, каза Брайън Нелсън, заместник-министър на финансите за тероризма и финансовото разузнаване. Той добави, че банди за трафик на наркотици като Los Choneros заплашват живота на общностите в Еквадор и региона.

Някога смятан за бастион на мира в Латинска Америка, сега Еквадор е потопен в криза от бързото разпространение на транснационални картели, които използват пристанищата му за превоз на наркотици до САЩ и Европа. Финансовото министерство на САЩ отбеляза, че страната е изправена пред "рекордни нива на насилие, ръководено от банди", включително убийството миналата година на кандидат за президент.

Ето коя е най-жестоката престъпна група в Еквадор

Заради бягството на Фито президентът Даниел Нобоа наложи извънредно положение и вечерен час. Наркокартелите реагираха, като заплашиха да екзекутират цивилни и служители на силите за сигурност и взеха за заложници десетки служители на полицията и затворите, които след това бяха освободени. Престъпниците задействаха експлозиви, запалиха коли , а на 9 януари нахлуха в телевизионна станция и стреляха при нападение, което беше предавано на живо.

Министерството на финансите каза, че Los Choneros е сред най-жестоките престъпни групи в Еквадор и е замесена в трафика на наркотици там от 90-те години на миналия век. Фито, добавя се в изявлението, е осъден на 34 години затвор през 2011 г. за престъпления, включително убийство и трафик на наркотици. В резултат на санкциите имотите на посочените лица в САЩ са блокирани . Правителството на САЩ противодейства на заплахата, породена от трафика на наркотици в самите САЩ, причиняващ смъртта на десетки хиляди американци годишно.

Още: Хванаха колумбийски лидер в Еквадор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...