САЩ: Помагаме на засегнатите от земетресението в Сирия

1770
САЩ: Помагаме на засегнатите от земетресението в Сирия
Снимка: Getty Images

Съединените щати заявиха, че работят с партньори за оказване на помощ след земетресението в Сирия, въпреки че не признават правителството в Дамаск, след като изпратиха два спасителни екипа в съседна Турция.

Стивън Алън, който ръководи реакцията на място за Американската агенция за международно развитие, заяви, че USAID пренасочва помощта, която вече е предоставена за подпомагане на пострадалите от войната сирийци. "В момента в Северозападна Сирия се осъществява цялата гама от хуманитарни мерки", каза той пред репортери, цитиран от БГНЕС. 

Защо земетресението в Турция и Сирия е толкова опустошително

Двете тектонски плочи, Анадолската и Арабската, които се разминават на това място с по около два сантиметра годишно, са причинили после...

Помощта на САЩ в Сирия подпомага на спасителните дейности и други неотложни нужди, включително осигуряване на подслон и храна, каза Алън. Той отказа да назове имената на неправителствените групи, които работят със САЩ, позовавайки се на оперативната сигурност. Алън обаче отбеляза, че по-голямата част от разрушенията, причинени от земетресението в неделя в Сирия, са в райони извън контрола на президента Башар Асад, който си върна по-голямата част от страната след близо 12 години брутална война.

Ужасът след земетресението: В Сирия жена роди под развалините, само бебето е спасено (ВИДЕО)

Съединените щати, които търсят отговорност за злоупотребите, отказаха нормализиране на отношенията, включително и пряка помощ за възстановяване с Асад, който възстановява връзките си с други арабски държави, както и с Турция. Съединените щати обявиха, че изпращат два спасителни екипа в съюзника на НАТО Турция. Алън заяви, че екипите ще пристигнат в сряда сутринта и ще се отправят към град Адияман, където досега усилията за издирване са били ограничени.

Екипите, които идват с два транспортни самолета С-130, водят 158 души персонал, 12 кучета и 77 тона специализирано оборудване, каза той. "Това, върху което сме съсредоточени в момента в Турция, е да изпратим тези екипи и да спасяваме човешки животи", заяви Алън от Анкара. "Ако те се нуждаят от допълнителна помощ, когато става въпрос за населението, което може да е без жилища или да се нуждае от незабавна помощ, ние със сигурност сме готови да я предоставим", каза той. Според официални лица и медици земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер до момента е отнело живота на повече от 7 100 души в двете страни.

Спасиха 15-месечно бебе, прекарало 31 часа под развалините

Бебе на 15 месеца беше спасено изпод развалините на срутила се сграда в южния турски окръг Кахраманмараш, 31 часа след разрушителното з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com