X
 
 

САЩ прилага двойни стандарти в киберсигурността и ни краде, обявиха от Китай

717 0
САЩ прилага двойни стандарти в киберсигурността и ни краде, обявиха от Китай
Снимка: iStock/Guliver
От Китай обвиниха САЩ в двойни стандарти по въпросите на киберсигурността и настоя незабавно да бъдат прекратени кибер кражбите и следенето на Китай, както и да предоставят необходимите разяснения.

Обвинение отправи по време на онлайн брифинг говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан, цитиран от РИА Новости.

САЩ със санкции срещу руснаци за киберпрестъпления

Съединените щати наложиха санкции на руснаците Максим Якубец и Игор Турашов, които властите обвиняват за подготовката и осъществяването...

Факт е, че от много време правителството на САЩ и съответните органи осъществяват мащабни, организирани и безразборни кибер-кражби на конфиденциална информация, шпионаж и проследяване на чужди правителства, организации и отделни лица, заяви той. Тези действия са в нарушение на международното право и основополагащите норми в международните отношения.

Случаят с Уикилийкс и Едуард Сноудън отдавна „са показали ясно двойните стандарти и лицемерието на американската страна по въпросите на киберсигурността”.

Според данните, придобити от открити източници, съответните американски ведомства са подслушвали, наблюдавали и контролирали правителства, компании и физически лица в много държави, включително и съюзници на САЩ, подчерта дипломатът.

Китай също е жертва на кибер кражби и проследяване от страна на Съединените щати, поради което Пекин е настоял да получи от Вашингтон разяснения по тези случаи и е поискал незабавно прекратяване на съответните действия.

Щети за 1600 млрд. долара причинява киберпрестъпността в световен мащаб

На 1600 млрд. долара възлизат сега щетите от киберпрестъпността в световен мащаб, а до преди 4 – 5 години бяха 100 млрд. долара. ...

Преди това генералният прокурор на САЩ Уилям Бар повдигна обвинение срещу четирима китайски хакери във връзка с проникването в компютрите на офиса за кредитна история Equifax и кражбата на лични данни. Престъплението е било извършено през 2017 г. и е сред случаите с най-голямо изтичане на база данни.

Actualno.com

Етикети: