САЩ сключиха военна сделка с Бахрейн за над 4 млрд. долара

2008
САЩ сключиха военна сделка с Бахрейн за над 4 млрд. долара
Снимка: Thinkstock

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 19 изтребители F-16, нови части за модернизацията на вече наличните машини, тежки противотанкови ракетни комплекси TOW, както и патрулни катери за Бахрейн.

Общата сума на сделката надвишава 4 млрд. долара, съобщиха в петък от Агенцията по сътрудничество в сферата на отбраната и безопасността към Пентагона.

Америка се е запътила към катастрофа, ако не успее да се справи с нарастващия дълг

Рой Мур е главен съдия на Върховния съд на Алабама от 2013-17 г. и е настоящ кандидат за Сената на САЩ Представете си свят, в който мо...

Заявката на Бахрейн включва изтребителите от модел F-16V да са оборудвани с радар с активна фазирана антенна решетка и нови бордови компютри. До тази версия ще бъдат обновени и намиращите се понастоящем изтребители F-16 в арабската страна. Поръчката съдържа и допълнителни двигатели, радари, оръжия въздух-въздух и въздух-земя, както и свързаното с тях оборудване. Цената на всичко това възлиза на 3.8 млрд. долара.

Допълнителните два патрулни катера ще струват на Бахрейн още 60.2 млн. долара, като по искане на купувача те ще пристигнат с вече инсталирани MK38 оръдия 25-и калибър.

Кралството изисква и 221 комплекса TOW в различни модификации, в това число такива, които могат да нападат бронирани цели и бункери. Сделката включва още техническите и логистични услуги за поддръжка на военната техника.

Офертата за доставка на изтребители за Бахрейн бе инициирана от предишната администрация на САЩ през септември миналата година, но след това Конгресът отмени плана заради провала на близкоизточната страна да изпълни обещанието си за подобрения в областта на правата на човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com