САЩ все пак готвят санкции заради "Северен поток 2", но само срещу Русия

2381
САЩ все пак готвят санкции заради "Северен поток 2", но само срещу Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ възнамеряват да наложат санкции срещу четири кораба и четири юридически лица от Русия по проекта "Северен поток 2", се посочва в доклад, който Държавният департамент на САЩ редовно представя на Конгреса във връзка с изграждането на газопровода. Документът беше публикуван от журналистката на CBS Ина Руфини в профила ѝ в Туитър, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Външното министерство на САЩ включва "Академик Черски", "Владислав Стрижов", "Балтийски изследовател" и "Юрий Топчев" в списъка на съдовете, чиято дейност попада под американски ограничения. Подобен списък на юридическите лица включва "Коксохимтранс", "Мортранссервис", Федералната държавна бюджетна институция „Морска спасителна служба“ и Самарски топлоенергиен имуществен фонд.

Германия приветства решението на САЩ да няма санкции срещу „Северен поток 2”

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас определи като протегната ръка решението на САЩ да не въвеждат санкции срещу компан...

Консултации за ограничение

Докладът отбелязва, че въвеждането на ограничения срещу тези лица "изисква консултация с правителствата на Норвегия, Швейцария, Великобритания и държавите-членки на ЕС". Вашингтон взема предвид „всички притеснения, изразени от правителствата на тези страни“. "Консултациите със съюзници и партньори продължават и са интензивни", се казва в документа и се добавя: Американските дипломати "проведоха обширна обяснителна работа с високопоставени германски служители и членове на германския парламент".

"Германското правителство остава изцяло ангажирано с проекта "Северен поток 2", като настоява, че това е необходимо търговско начинание и отхвърля санкциите на САЩ като намеса във вътрешните му дела. ЕС и много от страните членки продължават да се противопоставят на санкциите на САЩ за "Северен поток 2", разглеждайки ги като нарушение на суверенитета на Германия и ЕС. Украйна и страните от Централна и Източна Европа продължават да настояват САЩ да се противопоставят на проекта "Северен поток 2", въпреки че не всички подкрепят санкциите на европейските правни и физически лица ", отбелязват в Държавния департамент.

В същото време, "в хода на срещите и консултациите, както и в миналото, някои държави изразиха загриженост относно това, което се възприема като "екстериториалност" на санкциите на САЩ и публично критикуваха подобни действия“.

САЩ не искат да се карат с Германия заради „Северен поток 2”

Администрацията на американския президент Джо Байдън възнамерява да отмени санкциите срещу Nord Stream 2 AG, който контролира изграждан...

Както се подчертава в доклада, дейността на Nord Stream 2 AG, операторът на "Северен поток 2" и неговият главен изпълнителен директор Матиас Варниг, са обект на американски санкции, но Вашингтон няма да ги налага. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, след консултация с министъра на финансите Джанет Йелън, реши да не налага ограничения поради факта, че това е "важно за националните интереси на САЩ".

Също така няма да бъдат налагани санкции срещу финансовия директор на Nord Stream 2 AG Пол Коркоран, директора на проекта "Северен поток 2" Марко Казирати, търговски директор на Nord Stream 2 AG Рейнхард Онтид и главният технически директор на Nord Stream 2 AG Павел Персидски. Както беше обяснено в Държавния департамент, Блинкен реши, че въвеждането на тези санкции "ще се отрази негативно на отношенията на САЩ с Германия, ЕС и други европейски съюзници и партньори". Отказът от санкции, според Вашингтон, "също така ще даде възможност за дипломатическо взаимодействие с Германия за решаване на проблема с рисковете, които завършването на строителството на газопровода "Северен поток 2" ще създаде за Украйна и европейската енергийна сигурност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com