Сената поиска от Тръмп да каже дали престолонаследникът на Саудитска Арабия е участвал в убийството на Хашоги

1216
Сената поиска от Тръмп да каже дали престолонаследникът на Саудитска Арабия е участвал в убийството на Хашоги
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на Комисията по външна политика в конгреса на САЩ, Робърт Коркър и заместник-председателят на комисията и демократ Робърт Менендес изпратиха писмо до американския президент Доналд Тръмп, с което настояват да се разбере има ли участие на принц Мохамед бин Салман ал Сауд в убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, предаде БГНЕС.

Сенаторите отбелязват, че на 10 октомври вече са изпратили писмо до американския лидер, в което са поискали да бъдат открити лицата, отговорни за изчезването и убийството на саудитския журналист, и при необходимост да се наложат санкции на всички, които са отговорни за това престъпление. Санкциите би трябвало да са по Глобалния акт "Магнитски" - по него са налагат ограничения с блокиране на финанси на хора, уличени в корупция на високо ниво. Сенаторите подчертаха, че президентът трябва да докладва на комисията в рамките на три месеца.

Тръмп обяви, че САЩ остават партньори на Саудитска Арабия дори след убийството на Хашоги

Американският президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати възнамеряват да останат „стабилен партньор“ на Саудитска ...

"В светлината на неотдавнашните събития, включително факта, че саудитските власти признаха, че техни служители са извършили убийството на Хашоги в консулството на страната в Истанбул, искаме да посочите във Вашия отговор дали принц Мохамед бин Салман е отговорен за убийството на Хашоги. Очакваме да получим отговора Ви в рамките на 120 дни от първоначалната ни молба", се казва в писмото.

Същевременно Доналд Тръмп вече обяви, че ако САЩ наложи строги санкции на Саудитска Арабия, това ще доведе до поскъпване на петрола.

"Що се отнася до Саудитска Арабия, ако прекъснем отношенията с тях, мисля, че цените на петрола ще се покачат до небето. Аз искам да задържим цените и те ми помагат да ги задържим”, каза Тръмп и допълни, "нямам намерение да унищожа световната икономика и тази на нашата страна с безразсъдни действия спрямо Рияд".

По-рано американският президент заяви, че бруталното убийство на Хашоги от хора от саудитските служби няма да попречи на отношенията между САЩ и Саудитска Арабия - дори и ако бъде доказано, че принц Мохамед бин Салман носи отговорност за случая. "Може и да се окаже, че престолонаследникът е знаел за това трагично събитие - може би е било така, а може би не е!", бяха думите на Тръмп.

Вече има "кралски отпор" срещу Мохамед бин Салман

Членовете на кралското семейство на Саудитска Арабия се обявиха срещу това принц Мохамед бен Салман Ал Сауд да наследи трона заради обв...

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу настоя пред американския държавен секретар Майк Помпео, че трябва да бъде потърсена отговорност за убийството на Хашоги. "Който и да е дал инструкциите, трябва да бъде заведен под отговорност... Който е извършил престъплението трябва да се изправи пред правосъдието", заяви Чавушоглу след среща с Помпео.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка