Сенатор от САЩ: Ако Турция не пусне Финландия и Швеция в НАТО, няма да има F-16

3448
Сенатор от САЩ: Ако Турция не пусне Финландия и Швеция в НАТО, няма да има F-16
Снимка: Getty Images

САЩ ще блокира продажбата на изтребители F-16 за Турция, ако президентът Реджеп Ердоган не вдигне ветото над Швеция и Финландия за присъединяването им в НАТО. Това заяви американският сенатор от Демократическата партия Крис Ван Холън.

"Няма да има самолети F-16, които да отидат в Турция, ако тя не приеме Швеция и Финландия", каза той с препратка към изтребителите, произвеждани от Lockheed Martin.

Още през лятото на 2022 г. Ердоган бе напът да спечели дивиденти от отблокирането на Стокхолм и Хелзинки по пътя им към Алианса - тогава се появи информация, че САЩ предлагат на Анкара F-16 при вдигане на ветото. Преди няколко дни същото писа и местният вестник "Хюриет".

Чавушоглу: Сега е невъзможно да одобрим кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Великото национално събрание на Турция (парламентът) няма да ратифицира членството ...

Само че турският президент продължава да казва "не" на Швеция и Финландия, като същото прави и Унгария. За Будапеща обаче има информация, че още този петък може да одобри членството на двете скандинавски страни. Анкара обаче не ги допуска - не само заради отношението им към кюрдите (смятани в Турция за терористи), а и заради инцидентите с изгаряне на Корана. Това се случи пред турското посолство в Швеция преди дни и беше дело на датския екстремист Расмус Палудан.

Отделно, в Турция предстоят избори на 14 май и така президентът Ердоган се опитва да мотивира базата си от консервативни и националистически настроени гласоподаватели. Той вече допусна възможността Финландия да бъде допусната в НАТО, но не и Швеция. Хелзинки не иска да се отделя от Стокхолм, но властите там заявиха, че първи приоритет е приемането в Алианса.

Сенаторът Крис Ван Холън заклейми Турция като "неверен съюзник" и призова за нови санкции срещу Анкара, ако тя продължава да блокира членството на скандинавските страни в НАТО.

"Трябва да работим в по-голяма координация с нашите партньори от ЕС и да обмислим евентуално различни видове санкции, ако Ердоган продължи да блокира влизането на Финландия и Швеция", заяви Ван Холън, който е член на Комисията по външни работи в Сената на САЩ, цитиран от Al-Monitor.

Опозицията в Турция обеща да ограничи правомощията на президента, ако спечели изборите

Съюзът от шест турски партии, опоненти на президента Ердоган, се ангажираха днес, ако спечелят изборите през май, да върнат страната къ...

Турция отвърна, че "ще избере друг път", ако Конгресът на САЩ постави условия за продажба на изтребителите F-16, по думи на говорителя на президента Ибрахим Калън.

"Ако някои сенатори - като Боб Менендес например - внесат това като предварително условие в Конгреса, но същевременно отговорят положително на искането на Гърция за F-35, те ще са загубили позицията си на неутрални в рамките на Алианса на НАТО", каза Калън, цитиран от БГНЕС. „Ако одобрението на НАТО за кандидатурата на Финландия и Швеция за членство бъде изведено като предварително условие, това е "неприемлива ситуация за Турция".

"За нас е изключено да предприемем каквито и да било стъпки въз основа на това. Ако администрацията или Конгресът на САЩ поставят предварителни условия по този въпрос и възприемат такъв подход, ние ще продължим по свой, друг път", заяви той.

ОЩЕ: Унгария с критики към Швеция заради спора с Турция за НАТО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка