След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

1245
След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван
Снимка: Getty Images/Guliver

Сам Салехпур, служител на Boeing, казва в сряда (17.04), че шефът му го е смъмрил в 40-минутен разговор и гумата му е била пробита от пирон. Той говори на изслушване като част от разследване на Конгреса за безопасността на производствения гигант, съобщава BBC.

Boeing заяви, че се опитва да подобри своята култура на безопасност. „Знаем, че имаме още работа за вършене и предприемаме действия в нашата компания“, се казва в изявление след изслушването, едно от двете във Вашингтон в сряда, които се фокусираха върху проблемите в компанията.

Компанията е в криза, откакто част от корпуса на новия Boeing 737 Max 9, управляван от Alaska Airlines, се счупи след излитане през януари. Пътниците са без наранявания, но инцидентът доведе до хиляди отменени полети и подновяване на проверката на Boeing, който преди това трябваше да спре 737 Max 8 след смъртоносните катастрофи през 2018 и 2019г., в които загинаха 346 души.

Още: Отново опасност при полет с Boeing: Падна част от двигателя (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images/Guliver

Какво казват подателите на сигнали?

Изслушването събра трима податели на сигнали, включително бивш служител по безопасността във Федералната авиационна администрация.

Салехпур, който е работил в Boeing 17 години, казва, че е изразявал загриженост относно предполагаемите преки пътища в производството многократно в продължение на три години, започвайки през 2020г., само за да му бъде казано „да млъкне“. „Бях игнориран, казаха ми да не създавам забавяния“, казва той, добавяйки, че по-късно е преместен на друга позиция. „Това не е култура на безопасност, при която ви заплашват за това, че създавате проблеми.“

Още: Изпълнителният директор на Boeing се оттегля след скандалите със 737 MAX

Сенатор Ричард Блументал, който ръководи изслушването, казва, че неговата комисия ще проучи въпроса. Само обявяването на изслушването е накарало други лица, подаващи сигнали, да пристъпят напред, казва той. „Тази история е сериозна, дори шокираща. Има нарастващи сериозни обвинения, че Boeing има нарушена култура на безопасност и набор от практики, които са неприемливи.“ Той каза, че това е „момент на разплата“ за Boeing и обеща допълнителни изслушвания, които ще включват служители от самата компания.

Boeing заяви, че отмъщението е „строго забранено“ и е видял „повече от 500% увеличение“ на докладите от служители от януари, „което е сигнал за напредък към стабилна култура на докладване, която не се страхува от отмъщение“. „Продължаваме да поставяме безопасността и качеството над всичко друго и да споделяме информация прозрачно с нашия регулатор, клиенти и други заинтересовани страни“, казват от компанията.

Снимка: Getty Images/Guliver

Какво е причинило инцидента с Alaska Airlines?

Предварително правителствено разследване на случилото се по време на полета на Alaska Airlines установи, че на парчето, което се е откъснало, липсват болтове. Сега компанията е изправена пред наказателно разследване и други съдебни дела. Ръководителят на Националния съвет за безопасност на транспорта разкритикува Boeing и го обвини, че не е оказал пълно съдействие на разследването. Друг свидетел на изслушването, бившият мениджър на Boeing Ед Пиърсън, който сега е изпълнителен директор на Фондацията за авиационна безопасност, обвини компанията в „престъпно прикриване“, като казва, че лично е споделил документи, свързани с липсващите болтове, с Федералното бюро на разследването (ФБР).

Още: Точно преди да даде показания срещу Boeing: Откриха мъртъв бивш служител

Притесненията на Салехпур са съсредоточени върху Boeing 787, самолет, с който не е станал инцидента на Alaska Airlines или предишните смъртоносни катастрофи, но е имал производствени проблеми. Той каза, че частите, съставляващи тялото на самолета, не са били правилно свързани, което може да повиши риска от повреда с течение на времето. Салехпур казва, че се е почувствал длъжен да говори открито, имайки предвид приятел, който е работил по совалката на Challenger и неговите опасения са били игнорирани. Совалката експлодира по време на полет през 1986г.

Boeing отговори на притесненията му с натиск и отмъщение, включително затруднявайки го да посещава неща като лекарски прегледи, казва той. Салехпур, който се разплака в един момент по време на свидетелските си показания, каза, че няма „никакви доказателства“, че пиронът в гумата му е свързан с Boeing, но вярва, че това се е случило, докато е бил на работа. „Това е адът, на който бях подложен“, казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com