Според президента на Боливия листата от кока му помагат в борбата срещу империализма

3460
Според президента на Боливия листата от кока му помагат в борбата срещу империализма
Снимка: Getty Images/Guliver

Боливийският президент Ево Моралес заяви, че хилядолетната традиция в използването на листата на кока му помага в антиимпериалистическата борба.

„За мен листът на коката е помощник в антиимпериалистическата борба и тук, на планинското плато, това, бих казал, е пламък“, заяви Моралес в реч, произнесена в Кочабамба, предаде БГНЕС.

Президентът напомни за своето минало, когато е работил като събирач на листа на кока именно в този департамент. „Отначало аз отидох там с родителите си, за да подобрим икономическото си положение, но ние се натъкнахме на несправедливост, живеехме като жертви редом с хората от селското движение“, каза Моралес, цитиран от агенция ABI.

Моралес e представител на местната индианска общност аймар. Той е трябвало да работи, без да е завършил средното си образование, а впоследствие стана "кокалерос" - профсъюзен лидер на селяните, отглеждащи кока.

Моралес е привърженик на легализирането на коката. Традиционното използване на коката в Боливия той нарича част от начина на живот в планинската верига Андите, която се простира от северната до южната част на Латинска Америка. Тази си позиция той отстоява и на различни форуми, включително и на най-високо равнище. За нагледност той си позволи да дъвче листа от кока на конференция на ООН по наркотиците.

Припомняме, че САЩ обявиха коката за свой враг, защото от нея се прави кокаинът, който залива страната от Южна Америка. Освен борба с контрабандата на коката, Вашингтон провежда кампания за изкореняване на тази земеделска култура, заради което е в конфликт с Моралес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com