И главният съветник на Тръмп изхвърча от Белия дом

2599
И главният съветник на Тръмп изхвърча от Белия дом
Снимка: Getty Images/Guliver

Един от ключовите политически съветници на американския президент Доналд Тръмп – Стив Банън, си тръгва от поста на главен съветник-стратег в Белия дом.

„Началникът на кабинета Джон Кели и Стив Банън взаимно се договориха днес да е последният (работен) ден на Стив”, заяви говорителката на държавния глава Сара Сандърс в изявление. „Благодарни сме за службата му и му желаем всичко най-добро”, посочи тя.

Официално не е ясна причината за уволнението, но най-вероятно чашата на търпението е преляла след интервю на Банън пред American Prospect, в което той нарича белите неонацисти "загубеняци" и посочва, че колкото повече демократите се съсредоточават върху политики за идентичността, толкова по-лесно ще е за републиканците да ги смачкат. Банън обаче казва и нещо тотално против позицията на Тръмп спрямо Северна Корея - че за този проблем няма военно решение, тъй като никой досега не е решил величината в уравнението, при която при военен конфликт 10 млн. души в Сеул (бел. ред. - столицата на Южна Корея) умират в първите 30 минути на военните действия.

Администрацията на Тръмп ще е принудена да отдели пари за "Обамакеър"

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп смята да задели за август субсидии за застрахователните компании, работещи под здравн...

Според критиците на 63-годишния Банън той е националист и присъствието му в Белия дом беше противоречиво още от самото си начало. Банън е известен като създател и главен редактор на радикалния сайт Breitbart. Очаква се сега той да се завърне начело на Breitbart.

По-рано вестник „Ню Йорк таймс” съобщи, че държавният глава на САЩ е информирал своите съветници за намерението си да се раздели с ключовия си стратег, но все още не знае как и кога да го направи. Изданието цитира източник, близък до Банън, според когото именно той е поискал да се оттегли от поста и е подал оставка още на 7 август, предаде БГНЕС. Според CNN обаче на Банън били дадени две седмици да се оттегли и в крайна сметка всъщност е бил принуден да подаде оставка.

Преди това вестникът съобщи също, че Тръмп подозира Банън в разкриване на вътрешна информация от Белия дом пред журналисти. Уволнението на Банън е поредното в екипа на Тръмп, който беше провъзгласен само преди няколко месеца като основа, която ще трае дълго. А то е съпроводено и от напускането на милиардера Карл Икан като съветник на Тръмп по регулаторната реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка