Стотици конгресмени не спират протеста си заради липсата на контрол върху оръжията

1228
Стотици конгресмени не спират протеста си заради липсата на контрол върху оръжията
Снимка: Twitter

Разделението сред американското общество по отношение на контрола върху огнестрелното оръжие става все по-силно. Цели 170 конгресмени предприеха стачка като знак на протест срещу отказа на Камарата на представителите на Конгреса (бел. ред. - долната камара на американския законодателен орган) да разгледа ново законодателство за по-стриктен контрол на продажбите на огнестрелно оръжие.

Протестът беше поведен от конгресмен Джон Люис, който е част от Републиканската партия. Люис е известен като активен борец за граждански права. Изумителното е, че Люис подкрепя законопроект, който е дело на демократите. 20 сенатори се присъединиха към протеста на колегите си от долната камара. Той започна в 18:30 часа българско време вчера (22 юни) и продължава и в момента! А пред Капитолия се събраха стотици хора, за да подкрепят действията на своите конгресмени.

Стачка в Конгреса заради републиканците, които не искат да затегнат контрола върху оръжията

Членовете на Демократическата партия в Камарата на представителите на САЩ отмениха съвещание, за да не бъде разглеждан законопроект, за...

Законопроектът предвижда проверка на миналото на всеки желаещ да си купи огнестрелно оръжие. Проверката трябва да се прави от абсолютно всички оръжейни търговци. В момента проверка се прави само и единствено от лицензираните на федерално ниво продавачи на оръжие. Това позволява закупуването на огнестрелно оръжие от други места, като например т.нар. оръжейни панаири, организирани под егидата на Националната оръжейна асоциация в САЩ (НОА). НОА е радетелят на свободен режим за продажба на оръжие, позовавайки се на втората поправка в Конституцията на САЩ, която защитава правото да се притежава и носи оръжие. Тя датира от 1791 година и в основата си признава, че правото да бъдеш въоръжен предшества установените от конституцията юридически рамка. НОА е и организацията, която официално подкрепи Доналд Тръмп в надпреварата за президентския пост в САЩ. Всеизвестно е, че огромна част от конгресмените и сенаторите на Републиканската партия са избрани след агресивен лобизъм от страна на НОА.

Страстите се нажежиха дотолкова, че почти се стигна до физически сблъсъци. The Guardian съобщава, че републиканецът Луи Гомерт се разкрещял на един от протестиращите конгресмени – Корин Браун заради 49-те жертви на стрелбата в гей клуб „Pulse” в Орландо. Браун и колегите ѝ държаха в ръцете си снимки на жертвите като знак за необходимостта от по-строг контрол. "Радикалният ислям уби тези хора. Изумен съм, че за демократите е само въпрос на контрол над оръжията", скандално заяви Гомерт.

Водачът на бунта – Джон Люис, беше категоричен, че американските законодатели са били „тихи твърде дълго време“. „Трябва да надигнеш глава, да се чуе гласът ти. Време е! Колко още майки и бащи трябва да пролеят сълзи, преди да направим нещо“, емоционално каза Люис.

Моментално и американският президент Барак Обама, който отдавна се бори за по-строг контрол на оръжията, подкрепи конгресмените-бунтари в Twitter. “Благодаря ти, Джон Люис, че ни поведе тогава, когато имахме най-много нужда“, бяха думите на президента на САЩ.

Демократите в САЩ с агресивни действия за ограничаване на оръжията

Членовете на демократическата партия в САЩ практически блокираха работата на Сената, настоявайки техните колеги републиканци най-скоро ...

На десетия час от протеста председателят на Конгреса, републиканецът Пол Райън, се опита да въдвори ред в залата, но думите му бяха заглушени от скандирания „Срам! Срам” и „Няма закон, няма почивка”

Само за три часа протестът на конгресмените стана по-популярен, отколкото събитията около първата шампионска титла на Кливланд Кавалиърс в НБА. Следването в Twitter става с хаштага #NoBillNoBreak (бел. ред. - няма закон, няма почивка). Поради спирането на сесията, протестиращите излъчваха видео и пускаха снимки в социалните мрежи, тъй като телевизионното излъчване беше спряно. Телевизиите не предаваха, защото няма официална сесия на Конгреса. Всъщност републиканското мнозинство изобщо не позволи да се стигне до гласуване на проекта на демократите.

Всяка година над 10 000 души в САЩ умират от огнестрелни рани. През последните години администрацията на президента-демократ Барак Обама се опита да въведе редица мерки за по-голям оръжеен контрол, но до голяма степен те са блокирани от доминираните от републиканците Сенат и Конгрес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com