Светът през 2017 година: Първата година от управлението на Доналд Тръмп (II част)

4652
Светът през 2017 година: Първата година от управлението на Доналд Тръмп (II част)
Снимка: Getty Images/Guliver

Направи ли Доналд Тръмп Америка отново велика през първата година на управлението си? На 20 януари 2017 г. магнатът милиардер положи клетва като 45-ия президент на САЩ. Вечерта след церемонията със съпругата му Мелания танцуваха като Първа двойка под звуците на "My Way“ на Франк Синатра. Е, определено можем да кажем, че Тръмп прави нещата по своя начин. Начин, който включва съмнителни връзки с Русия, противоречива външна политика, невпечатляваща вътрешна политика и многобройни гафове. В своя обзор Actualno.com ви припомня основните акценти от управлението на Доналд Тръмп през 2017 г.

Припомнете си ТУК част първа от обзора.

Светът през 2017 година: Първата година от управлението на Доналд Тръмп (I част)

Направи ли Доналд Тръмп Америка отново велика през първата година на управлението си? Всеки сам може да си отговори на този въпрос - по...

Вътрешна политика

Самите американци бяха скептично настроени към управлението на Тръмп още от начало. Проучване от началото на януари показа, че по-малко от половината са уверени в способности му като държавен глава. През годината рейтингът на президента спадаше ли, спадаше, като сред причините беше и това, че не успя да свърши кой знае какво във вътрешен план.

Едва няколко часа след като встъпи в длъжност, Тръмп подписа указ срещу здравната реформа на предшественика си Обама, известна като "Обамакеър". Не това обаче беше най-обсъжданото събитие от периода, а масовите протести на жени из цяла Америка и няколко европейски града. Милиони дами излязоха по улиците в защита на своите права и в демонстрация против сексизма и пошлото отношение, демонстрирано неведнъж публично от Тръмп. В акциите се включиха и много знаменитости, а неостаряващата Мадона дори скандализира с псувни срещу президента на САЩ. На него май протестите не му направиха особено впечатление - той дори забрани финансирането на неправителствени организации, подкрепящи абортите.

Друга забрана на Тръмп обаче беше черешката на тортата в първия месец на 2017 година - тази за влизането в САЩ на граждани от седем предимно мюсюлмански държави. Сред тях изрично бяха посочени сирийските бежанци. Световните лидери, големите технологични компании и правозащитните организации остро порицаха решението, а ООН дори го обяви за незаконно. В крайна сметка то беше блокирано от съда, но даде представа какво може да се очаква от новия американски президент. През март Тръмп подписа нов, малко "по-олекотен" указ за миграцията, като този път пожали Ирак. Указът официално влезе в сила през юни след месеци на съдебни битки срещу него. Отношението на Тръмп към мюсюлманите беше демонстрирано и от това, че прекъсна 20-годишна традиция и не отбеляза Рамадан. През октомври САЩ обявиха, че отново ще приемат бежанци, но при по-силен контрол.

Поредна стъпка срещу имиграцията беше предприета през лятото, когато американският президент предложи премахване на лотарията за Зелена карта - идея, която Държавният департамент заяви, че към момента няма намерение да реализира. Тръмп реши да спре и програмата "Дриймърс", която предпазва стотици хиляди млади нелегални имигранти от депортиране.

Светът през 2017 година: ЕС и България – (не)преодолими различия в брака

Вече няколко години Европейският съюз безспорно е в криза, която досега не е преживявал. И причината е, че тази криза постави на дневен...

През пролетта държавният глава на САЩ на практика сложи кръст на мащабния план на Обама за борбата с климатичните промени. Тръмп отмени редица мерки в сферата и подписа заповед за независимостта на енергетиката, с която даде тласък на добива на изкопаеми горива. Сред премахнатите инициативи беше и тази за намаляване на въглеродните емисии от отделните щати. Някаква утеха за бившия президент Обама вероятно е бил фактът, че през юли Сенатът не прие частичното отхвърляне на "Обамакеър". Но кратка утеха, тъй като през есента плащания по програмата бяха съкратени и Тръмп я обяви за "мъртва".

Изпитания за управленските качества на Тръмп бяха кървавите сблъсъци в Шарлотсвил между поддръжници на крайнодясната идеология и антирасистки активисти. Реакцията му (която беше "всички са виновни") не показа особено успешно овладяване на кризата.

Сред скандалните решения на американския президент беше и забраната транссексуални хора да служат в армията, съдът обаче го блокира. Според различни данни в САЩ има около 15 000 транссексуални войници.

Едно от най-големите предизвикателства във вътрешнополитически план за Тръмп беше уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми, фактите около което ви припомнихме в част първа на обзора. И други скандали около кадрите на Тръмп обаче разтърсиха държавата, например този с главния прокурор Джеф Сешънс. През юли недолюбваният говорител на Белия дом Шон Спайсър подаде оставка, месец по-късно с поста си се сбогува и главният съветник Стив Банън.

Като известен успех за Тръмп могат да се определят промените в данъчната политика. През март се заговори по-конкретно за свиване на данъците върху печалбите на компании. През април окончателно стана ясно, че корпоративният налог ще бъде намален. Съвсем наскоро пък Конгресът одобри данъчната реформа.

Светът през 2017 година: Атентати и тероризъм

За съжаление, и през 2017 година имаше множество атентати по целия свят, в които загубиха живота си стотици невинни хора. Годината беше...

Повтарящ се мотив в поведението на Тръмп през 2017 година бяха и избухванията срещу медии и обвиненията в пускане на "фалшиви" новини (фраза, с която досади на всички). Един от най-честите му опоненти беше CNN. Тръмп дори пусна клипче, в което "пребива" телевизията в кеч мач.

Гафовете на Тръмп

През годината имаше не един и два случая, при които поведението на Тръмп беше тотално неприемливо или най-малкото озадачаващо. Основно средство за комуникация на президента на САЩ остана Twitter, където той/екипът му често пускаше леко (или по-тежко) неадекватни постове. В началото на годината например цитира атентат в Швеция… какъвто всъщност не се беше случвал.

На една от първите си официални срещи американският президент се държа доста грубо с премиера на Черна гора, избутвайки го, за да се вижда по-добре на обща снимка. При разговор с Еманюел Макрон пък стискаше ръката на французина подчертано силно, той обаче не му се даде и дори излезе победител от задочната канадска борба за надмощие. Не беше пощадена и Брижит Макрон, която получи от Тръмп ехиден комплимент, че е в добра форма за възрастта си. Снимка, на която американският президент и други лидери от Арабския свят слагат ръцете си върху светеща топка сякаш контролират света, пък стана обект на много шеги и сарказъм в мрежата.

Като цяло първата година от управлението на Доналд Тръмп премина под знака на твърде противоречиви и непродуктивни решения, множество скандали и критики, напрежение в световен мащаб. Ако не в друго, президентът на САЩ успя в едно - обедини много хора в неприязънта към себе си. Дали през втората си година на най-важния пост в света ще помъдрее? Изгледите не са обещаващи.

Светът през 2017 година: Европейският съюз – проблеми и кризи (II част)

Макар и да не беше криза за ЕС през тази година в истинския смисъл на думата, бежанската криза си остана сериозен въпрос, който още ням...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com