Съдия блокира забраната на Тръмп за влизане на мюсюлмани в САЩ

2573
Съдия блокира забраната на Тръмп за влизане на мюсюлмани в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Федерален съдия от Бруклин успя да нанесе първи удар на безпрецедентната забрана, наложена от Доналд Тръмп на граждани от 7 мюсюлмански държави да влизат в САЩ.

В петък новият американски президент спря приемането на граждани от Ирак, Иран, Сирия, Сомалия, Судан, Йемен, Либия, дори да имат зелена карта или валидна виза. Адвокати и неправителствени организации веднага атакуваха решението в съда.

По-малко от 24 часа, след като двама иракчани бяха задържани на летище "Кенеди" в Ню Йорк, съдия Ан Донъли от Бруклин нареди те да бъдат пуснати в страната, блокирайки депортацията на всички, които до момента бяха задържани на летища на територията на САЩ.

"Смятам, че правителството не е имало възможност да обмисли това", заяви Донъли. Въпреки че жалбата е подадена от името на двама бежанци от Ирак със зелени карти, отсъждането се отнася за всички в подобна ситуация в САЩ. Според съдия Донъли, която е номинация на предишния президент Барак Обама, депортацията може да причини "непоправими щети" на жалбоподателите, като ги върне в страни, където има заплаха за тях. Тя изтъква и че те имат валидни визи и веднъж вече са били одобрени за пътуване в САЩ, пише Сега.

Часове след указа на Тръмп на американските летища вече масово задържат мюсюлмани

Американските власти не губят време за изпълнение на заповедта на Доналд Тръмп, който подписа указ за ограничаване на пътническия пот...

Всички, които имат валидни визи от всякакъв тип и зелени карти, ще могат да останат в страната най-малко до 21 февруари, когато е насрочено ново заседание на съда, обяви Донъли. Нейното решение обаче важи само за хора, които вече се намират на американска земя, т.е. тези, които са били по време на полет или са кацнали, докато Тръмп е издавал заповедта си, уточняват адвокатите, атакували забраната, цитирани от "Гардиън".

Към момента на летищата в Америка има поне 100-200 задържани от 7-те мюсюлмански държави, смятат неправителствени организации. Донъли нареди на правителството да предостави списък на всички задържани към момента. Неправителствените групи се опасяват, че тези хора ще бъдат пратени в центрове за бежанци, въпреки че много от тях имат семейства в Америка.

Забраната, издадена от Тръмп, предизвика през последното денонощие хаос по летища в целия свят. Европейските авиокомпании с полети до САЩ предупреждаваха, че няма да допускат до самолетите по тези дестинации хора от 7-те държави. Британската преса съобщи за хора с двойно гражданство, блокирани по време на ваканция в Северна и Южна Америка, само защото полетът им за връщане минава транзитно през американско летище. Много университети предупредиха студентите си от рискови националности да не напускат САЩ.

На няколко американски летища бяха организирани протести, протестиращи имаше и пред сградата на съда в Бруклин, който заседаваше по случая с двамата иракчани, а много адвокати предлагат про боно помощ на задържаните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com