Съдят психолози, изготвили програма за мъчения за ЦРУ

3743
Съдят психолози, изготвили програма за мъчения за ЦРУ
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският съюз за граждански свободи даде под съд двама бивши психолози на ВВС на САЩ, които са изготвили програма за разпит на ЦРУ, използваща брутални техники за изтръгване на информация от заподозрени терористи, предаде Асошиейтед прес.

Психолозите Джеймс Мичъл и Джон Джесен са обвинени, че са разработили програма, която залага на побой, лишаване от сън, гладуване, симулиране на давене и други методи, които са причинили физическо и психическо страдание на пленници на ЦРУ.

ЦРУ крило данни за убийството на Кенеди

Бившият директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Джон Маккоун може да е скрил факти по случая с убийството на президента...

Делото е внесено във федерален съд в щата Вашингтон от името на трима бивши затворници на ЦРУ. Един от тях, Гюл Рахман, е бил разпитван в афганистански затвор, известен като Солната яма, бил е подложен на изолация, тъмнина и ледена вода, а накрая е бил открит мъртъв от хипотермия.

Другите двама, Сулейман Абдула Салим и Мохамед Ахмед Бен Суд, са били държани в затвори на ЦРУ, но никога не са им били повдигани обвинения и сега са на свобода.

Завеждането на съдебното дело става 10 месеца след публикуването на критичен доклад на Сената, в който се казва, че техниките на разпит са причинявали болка на пленници от “Ал Кайда” далеч отвъд законовите прагове и че те не са осигурили животоспасяваща информация.

Делото е заведено съгласно закон, който разрешава на чужденци да сезират американски съдилища при нарушения на човешки права. Двамата психолози са работили за ЦРУ като независими контрагенти. Те създали фирма, която получила 81 милиона долара, а към април 2007 г. в нея са работели 11 от 13-те използвани от агенцията разпитващи. Договорът е бил разтрогнат през 2010 г.

Бившият шеф на разузнаването: ЦРУ отдавна беше наясно с бежанската вълна

Не мога да кажа, че бежанската вълна е организирана, но не е и спонтанно породена, изказа мнението си по най-актуалния въпрос бившият ш...

АСГС заяви, че двамата психолози са участвали в някои от разпитите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com