Съдът отказа да разследва Дилма Русеф

7330
Съдът отказа да разследва Дилма Русеф

Върховният съд на Бразилия отклони искането на опозицията президентът на страната Дилма Русеф да бъде разследвана за корупция, предаде БГНЕС.

Искането бе издигнато във връзка с разрастващия се корупционен скандал около държавната енергийна компания "Петробраз".

Заради нови и нови разкрития страната е залята от протести, на които бе поискана оставката на Русеф въпреки обещанието й, че замесените ще си получат заслуженото.

Официалният отказ на съда е мотивиран с "технически грешки" в подаденото заявление. То бе представено от депутатите на Народната социалистическа партия при подкрепата и на други опозиционни партии. За разследване на Русеф, оглавявала "Петробраз" в продължение на 7 години, се обяви и бившият кандидат за президент Аесиу Невис.

В основата на корупционния скандал са неколцина високопоставени функционери от управляващата Партия на труда, излъчила Русеф. В края на м.г. стана известно, че от името на "Петробраз" те са подписвали договори, получавайки по 3% комисионна за всеки контракт. Средствата са били използвани за подкупи на политици и висши държавни чиновници.

Чрез корупционната схема са били "усвоени" около 10 млрд. бразилски реала (3,8 млрд. долара). Най-много пари лапнал бившият шеф на "Петробраз" Паулу Роберто Коща, понастоящем под арест. Поради липса на достатъчно място за пачките банкноти, пристигащи ежедневно с куфари у дома му, Коща пресушил басейна си и го превърнал в трезор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка