The New York Times: Оставката на Матис прави Тръмп "президент без ограничения"

1916
The New York Times: Оставката на Матис прави Тръмп "президент без ограничения"
Снимка: Getty Images/Guliver

Намерението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли по-голямата част от силите на САЩ от Афганистан, е причина за подадената оставката на министъра на отбраната Джеймс Матис, твърдят американски медии. Подобно решение Тръмп взе във вторник, когато обяви изтеглянето на американските сили от Сирия, с което отново не е съгласен Матис.

"The Wall Street Journal" посочва, че според решението на Тръмп, се предвижда изтегляне на 7 000 от общо 14-те хиляди американски войници от Афганистан, които са част от мисията на НАТО за подкрепа на афганистанските сили за сигурност в борбата срещу талибанските бунтовници и членовете на джихадистката групировка ИД.

Трусове в САЩ: Военният министър си тръгва, Тръмп изтегля войски и от Афганистан

Американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че министърът на отбраната Джеймс Матис ще се оттегли от своя пост в края на фев...

Решението за намаляване наполовина на броя на американските войници в Афганистан, идва в момент, когато САЩ се опитват да постигнат мирно споразумение с талибаните. Според анализатори изтеглянето на американските сили от Сирия и Афганистан може да има сериозни геополитически последици в двата региона.

Под влияние на Матис и други влиятелни военни съветници, миналата година Тръмп неохотно се съгласи да изпрати допълнително няколко хиляди американски войници в Афганистан, след като талибаните започнаха да постигат успехи на бойното поле и да надделяват над афганистанските сили.

Снощи Тръмп обяви, че Матис ще напусне поста на секретар по отбраната в края на февруари и че скоро ще назове наследника му. В своето писмо Матис посочва, че се оттегля, за да може Тръмп да се сдоби със секретар по отбраната, чиито възгледи ще бъдат близки до неговите.

Матис добавя и че "се е отнасял с уважение" към съюзниците на САЩ и че е използвал средствата на американската мощ за осигуряване на обща отбрана.

Военният министър на САЩ се изсмя на слуховете, че ще подава оставка

Министърът на отбраната на Съединените американски щати Джеймс Матис опроверга слуховете за своята скорошна оставка в интервю за лявото...

Френският вестник "Le Parisien", цитиран от БГНЕС, оценява, че оттеглянето на Матис заради разногласия с новата военна стратегия за САЩ има по-голяма тежест от всички други оставки на членове на администрацията на Тръмп. Изданието посочва, че Матис и преди е имал разногласия с Тръмп, особено във връзка с отношението към американските съюзници и необходимостта от по-голяма бдителност към "злонамерени държави и стратегически конкуренти", като Русия и Китай, които "искат да променят света според собствените си авторитарни модели" .

В светлината на оставката на Матис "The New York Times" посочва, че по време на 23-месечното управление на държавата Тръмп се е опитвал да се освободи от всички, които "ограничават неговия нестандартен лидерски стил". Според вестника, с оставката на Матис Тръмп става "президент без ограничения - вариант, който сериозно разстройва дори и някои републиканци".

"Решението на Тръмп за изтегляне на около 7 000 войници от Афганистан предизвиква опасения в Азиатско-тихоокеанския регион, че САЩ се отказват от своята лидерска позиция в съюзите, изградени през последните десетилетия, които са от жизненоважно значение за стабилността и мира след Втората световна война".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com