Тръмп и Болтън почнаха да играят на "добро ченге - лошо ченге" по въпроса с ракетите и ядрения арсенал

4233
Тръмп и Болтън почнаха да играят на "добро ченге - лошо ченге" по въпроса с ракетите и ядрения арсенал
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ ще увеличават своя ядрен потенциал до тогава, докато останалите страни не се вразумят. Това заяви американският президент Доналд Тръмп, предаде БГНЕС.

"Докато хората не дойдат на себе си, ние ще увеличаваме ядрения си потенциал", каза Тръмп. "Имаме толкова пари, колкото няма никой друг и ще го увеличаваме, докато останалите не се вразумят. Когато те го направят, ние ще постъпим умно и ще прекратим това. И не само ще прекратим, но и ще съкратим този потенциал", каза стопанинът на Белия дом, добавяйки, че става дума за Китай и Русия, която, според него, не изпълнява своите ангажименти по ДЛРСМО (бел. ред. - договорът между САЩ и Русия за ракети със среден и малък обсег).

Горбачов осъди решението на Тръмп за ракетите със среден обсег на действие

Стремежът на САЩ да излязат от Договора за ликвидация на ракети със среден обсег на действие (ДРСМД) е израз на желанието да се обърне ...

"Русия не се придържа към духа на този договор. Прекратявам действието му, защото те го нарушават", уточни Тръмп. Попитан дали неговото изявление може да се приема като "заплаха към Владимир Путин", американският президент отговори: "Това е заплаха към когото поискате. И това включва Китай, и това включва Русия, и това ще включи всеки, който иска да играе тази игра. С мен няма да се получи да играете на тази игра".

САЩ за пръв път обвиниха Русия, че нарушава ДЛРСМО през юли 2014 г., след това многократно повтаряха своите обвинения, с които Москва категорично не е съгласна.

Освен това, според Тръмп, в ДЛРСМО трябва да влезе в Китай. Той обяви и, че се счита за националист, защото "глобалист е човек, който иска нещата да вървят добре в целия свят, но не се интересува от нещата в собствената си страна".

Същевременно съветникът на американския президент по национална сигурност Джон Болтън обяви, че САЩ все още не са взели решение за разполагането на ракети на територията на Европа след изявлението за излизане от Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег. "Сега крилатите ракети с морско базиране имат радиус на полета, който попада под ДЛРСМО. Но ако те са разположени на американски кораби в Балтийско море, това не нарушава договора. А ако бъдат преместени на сушата в Полша, това вече ще бъде нарушение", уточни Болтън пред "Комерсант". Той каза и, че Вашингтон ще продължи консултациите с Русия относно ДЛРСМО.

Тръмп изтегля САЩ от историческия договор с Русия за ракетите със среден обсег

Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли САЩ от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие (ДРСМД), под...

"Следващата стъпка – това са консултации с нашите приятели в Европа и Азия. По-нататъшни консултации с Русия - напълно ясно е, че ние ще ги продължим. И по другите стратегически въпроси. Ще има много дипломация в близките месеци. Готови сме да водим преговори, за момента има време за този процес. Сега разбираме руската позиция по-добре и желаем да я уточним, да се запознаем с нейните детайли", каза Болтън в интервю за "Ехото на Москва".

ДЛРСМО е подписан на 8 декември 1987 г. и влиза в сила на 1 юни 1988 г. Под действието на договора попадат разгърнатите и неразгърнатите ракети с малък /от 500 до 1000 км/ и среден обсег /от 1000 до 5500 км/ с наемно базиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка