Тръмп не посмя да обяви извънредно положение, за да строи оградата на границата с Мексико

951
Тръмп не посмя да обяви извънредно положение, за да строи оградата на границата с Мексико
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп засега не посмя да обяви извънредно положение заради "ескалиращата криза с мигрантите", което би му позволило да предприеме действия по строежа на оградата по границата с Мексико без да му трябва одобрението на Конгреса. Именно заради оградата все още САЩ е без държавен бюджет и част от дейността на федералното правителство е блокирана. Вече 18 дни правителствените агенции не работят, като сред тях е и Министерството на вътрешната сигурност.

Тръмп направи телевизионно обръщение от Овалния кабинет, но в него не обели и дума за извънредно положение. Вместо това президентът на САЩ настоя, че са необходими 5,7 млрд. долара за "стена от стомана", с която да бъде защитена американската граница, пише Агенция "Фокус" по информация на AFP.

Тръмп използва и "Игра на тронове" в битката си за стена по границата с Мексико

Американският президент Доналд Тръмп използва цитат от сериала "Игра на тронове", за да рекламира идеята си за стена на границата с Мек...

Президентът се отказа да въведе извънредно положение, вместо това призова за намаляване на цената на незаконната търговия с наркотици, която той оцени на 500 милиарда долара годишно.

"На южната ни граница има нарастваща хуманитарна криза и криза на сигурността. Всеки ден митнически и гранични патрулни агенти срещат хиляди нелегални имигранти, които се опитват да влязат в нашата страна. Ние нямаме място да ги приемем и няма начин да ги върнем обратно в страните, от които идват. Америка гордо приветства милиони законни имигранти, които обогатяват нашето общество и допринасят за нашата нация", каза Тръмп, който не пропусна да изтъкне как стената ще помогне и в борбата с наркотрафика. По оценка на американския президент наркотрафикът струвал 500 млрд. долара годишно.

"По искане на демократите това ще бъде стоманена бариера, а не бетонна стена. Тази бариера е абсолютно критична за сигурността на границите. Тя е и това, което нашите професионалисти искат и се нуждаят от границата," каза още Тръмп. Но лидерът на Камарата на представителите Нанси Пелоси ядосано обвини милиардера, че заради измислена криза държи американските граждани за заложници и затова още не е приет нов бюджет на САЩ.

Междувременно авторитетният британски вестник The Independent коментира, че "мигрантската криза" е измислена от Тръмп. Според статистика, цитирана от медията, незаконните гранични преминавания от Мексико към САЩ са намалели драстично през последните две десетилетия - от 1,6 милиона през 2000 година до около 400 000 през 2018 година. През 2017 година само 310 000 незаконни мигранти са влезли в САЩ, като стремежът на Тръмп за увеличаване на граничния контрол има ефект, както и страхът от бъдещи политики, които карат потенциалните мигранти да се въздържат.

Тръмп търси начин да убеди демократите да гласуват пари за оградата с Мексико

Президентът на САЩ Доналд Тръмп покани на среща лидерите на Демократите и Републиканците в Конгреса, за да бъде потърсено решение относ...

Повечето нелегални имигранти в САЩ не пресичат границата пеша, а вместо това просрочват визите си, след като са получили право на законно влизане в Америка. Около две трети от имигрантите без документи са останали по този начин, след като са влезли законно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

Буквално: Демокрацията пречи на Тръмп да бие Байдън

САЩ може да прехвърлят ракети ATACMS на Украйна следващата седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка