Тръмп се срещна със Зеленски: говориха за Крим, Донбас и Байдън (ВИДЕО)

2469
Тръмп се срещна със Зеленски: говориха за Крим, Донбас и Байдън (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп се срещна с колегата си Володимир Зеленски по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Срещата беше очаквана от всички медии, защото идва часове след започването на процедура по импийчмънт срещу президента Тръмп заради съмнение за натиск от негова страна именно върху Володимир Зеленски. Всичко за скандала и процедурата по импийчмънт можете да прочетете в тази статия.

Разговорът между двамата лидери продължи 45 минути. Президентите се изказаха пред журналистите и продължиха разговора при закрити врата, съобщава агенция УНИАН, цитирана от Агенция "Фокус". След това двамата коментираха резултатите от срещата пред журналистите в Централата на световната организация.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Тръмп му е обещал помощ за "връщането" на Крим.

"Струва ми се, а и чух, че той се съгласи, че това е нашата родна земя и ще си я върнем. Той каза:" Да, трябва да работите и ние ще ви помогнем ", агенция УНИАН цитира думите на Зеленски.

Украинският президент добави, че е разказал на Тръмп "какво красиво място е Крим", пише БГНЕС.

За конфликта в Донбас и загубените украински територии

Тръмп изрази надеждите си, че Зеленски и Путин могат „да решат проблемите“ около Украйна. Зеленски, на свой ред, подчерта, че само съвместните усилия между САЩ и ЕС могат да помогнат на Украйна да спре конфликта в Донбас.

„В Украйна имаме две войни. Първата е тази с корупцията, с която ще се борим и ще излезем победители от този бой. Моят приоритет е да спра войната в Донбас и да върна нашите територии – Крим, Донецк и Луганск. Благодаря ви за подкрепата по този въпрос“, подчерта украинският президент.

„Спрете корупцията в Украйна, защото това действително ще ви направи велики“, отвърна Тръмп.

Зеленски пък отбеляза, че американският президент му е обещал да помогне за връщането на Крим в състава на Украйна. По неговите думи, той е разказал на Тръмп „какво красиво място е Крим“ и „каква голяма и красива част от нашата страна е той“.

Украинският президент е отбелязал, че нееднократно се е обръщал към Вашингтон по повод приобщаването му към решаването на конфликта в Донбас и посочи, че ако срещите в „нормандския формат“ с Русия, Франция и Германия се окажат неефективни, Киев ще иска да привлече още участници в преговорния процес... „и не само Америка“.

За Байдън

Украинският президент подчерта, че Тръмп не го е натискал по време на състоялия се на 25 юли телефонен разговор по повод разследването, в което фигурира синът на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън – Хънтър.

„Вие чухте, че считам за добър телефонния разговор, който беше съвсем нормален. Ние говорихме за много неща. Не мисля, че сте прочели това... никой не ме е натискал“, подчерта Зеленски.

Той заяви още, че не е давал обещания да се разследват каквито и да е конкретни дела на Генералната прокуратура на Украйна.

Цялата пресконференция след срещата на четири очи можете да гледате в следващото видео на FOX news.

Actualno.com ви предлага още един поглед върху срещата между двамата лидери - този на Джером Картилие, журналист от „Frans Press“. Коментарът му е озаглавен "Тръмп и Зеленски: Политическа трагикомедия в едно действие":

Докато импийчмънт бурята бушува във Вашингтон, тет-а-тет-ът на Доналд Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски беше следен с изключителен интерес. Появата им пред медиите в Ню Йорк беше напрегната, странна и смешна едновременно.

Вдясно: Тръмп, 73-годишен, някогашен магнат на недвижими имоти и риалити звезда, сега републикански президент на САЩ. Вляво: Зеленски, 41-годишен, едно време комик - сега президент.  В средата: гигантска аранжировка от зелени и бели цветя.

Тръмп се срещна с дузина световни лидери по време на пътуването си до Голямата ябълка за годишното Общо събрание на ООН. Но ръкостискането му с украинския президент беше най-чаканото събитие в града в сряда.

Летен телефонен разговор между двамата е в центъра на политическата буря в столицата на САЩ и подтикна опозиционните демократи да започнат разследване за импийчмънт.

В обичайния си тъмносин костюм и червена вратовръзка Тръмп - буквално седнал на ръба на футьойла си - беше всичко друго, но не и спокоен.

Зеленски, облечен в черен костюм от три части, изглеждаше много по-малко обезпокоен и седеше удобно в креслото си.

"Огромен потенциал"

Напрежението в стаята беше осезаемо, но разговорът започна в по-лека нотка и дори изглеждаше като сюрреалистична комедия.

"Той ме направи по-известен и го направих по-известен", саркастично отбеляза милиардерът Тръмп в началото на срещата, разсмивайки журналистическото тяло.

"По-добре е да си по телевизията, отколкото на телефона", отговори Зеленски с познато на почитателите си подсмихване, говорейки на английски, език, на който той се чувстваше комфортно.

"Мисля, че това е страна с огромен потенциал", каза Тръмп, използвайки фраза, позната в коментарите му за много нации - от Северна Корея до Иран.

"Да, знам го, защото аз съм от тази страна", контрира Зеленски, станал известен, играейки президент по телевизията.

Тръмп - някъде между забавлението и объркването - се усмихна.

Елате да ме посетите

Зеленски притисна Тръмп да поеме ангажимент за посещение в Украйна, припомняйки - макар и видимо осъзнаващ чувствителния характер на сравнението - че предшественикът на Тръмп Барак Обама никога не е приемал поканата.

„Е, ще се опитам“, отговори приклещеният американски президент.

Зеленски припомни, че Тръмп го е поканил във Вашингтон и след това с усмивка добави: „Мисля, че сте забравили да ми кажете датата“.

Накрая тонът стана малко по-сериозен.

Импийчмънт на президента Доналд Тръмп, възможно ли е? (ВИДЕО)

Във вторник 24 септември председателят на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси обяви началото на разследване за импийчмънт на президента Доналд...

Зеленски, който е бил тийнейджър по време на борбата на Украйна за независимост в началото на 90-те години, закова вкъщи това, което е важно за него: „да спре войната в Донбас“, държан от сепаратистите регион в източна Украйна.

„С други думи, няма натиск“

И тогава журналистите станаха част от пиесата, бомбардирайки двамата мъже с въпроси.

Тонът се промени значително.

Дали лидерът на „единствената суперсила в света“ е оказал натиск върху украинския си колега за разследване на семейството на Джо Байдън - демократ, който се бори да надвие Тръмп на изборите през 2020 г.?

Зеленски се поколеба и запецна, преди да отговори: "Мисля, че сте прочели всичко. (...) Съжалявам, но не искам да участвам в демократичните, открити избори на САЩ."

Зеленски: Само един човек може да оказва натиск върху мен и това не е Тръмп

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви пред журналисти, че има само един човек, който може да му оказва натиск. Зеленски каза, ...

След това той стана по-конкретен: "Имахме – мисля, добър телефонен разговор. Беше нормално. Говорихме за много неща и... така мисля, и вие сте го прочели, че никой не ме е притискал."

Тръмп добави в съзвучие: "С други думи, няма натиск."

И тогава републиканският лидер видимо се ядоса.

В крайна сметка една-единствена дума - импийчмънт - беше съсипала деня му в родния му град.

"При нас също има корупция, г-н президент", каза той на украинеца. "Имаме много корупция в нашето правителство, само като погледнем какво се случи с Хилари Клинтън...", каза Тръмп, преди да изреди списък на своите политически врагове и техните предполагаеми неправомерни действия.

„А какво ще кажете за ролята на личния ви адвокат Джулиани в отношенията му с Украйна?“, беше следващият журналистически въпрос. Президентът беше непоколебим.

Основните задачи на Зеленски - връщането на Крим и мира в Донбас

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви в понеделник, че все още счита мира в Донбас и връщането на Крим за свои основни задачи ...

"Руди Джулиани е страхотен адвокат, той беше страхотен кмет. Той е много уважаван", каза Тръмп.

На въпроса за отношението му към председателя на парламента Нанси Пелоси, лидерът на демократите на Капитолия беше недвусмислен: „Тя е изгубила своя път, тя е превзета от радикалната левица“.

"Нанси Пелоси, що се отнася до мен, за съжаление вече не е говорител на Камарата", добави той.

Няколко минути по-късно, в кратък коментар за журналисти, Тръмп заяви, че разговорите му със Зеленски са минали добре и каза, че украинецът е разяснил въпроса, заявявайки, че не е бил подлаган на натиск по никакъв начин.

На пресконференция Тръмп определи целия скандал като "измама" и "лов на вещици".

Е, разследването за импийчмънт едва започва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com