Убийството на Кенеди - версии за втори стрелец и връзка с КГБ

12541
Убийството на Кенеди - версии за втори стрелец и връзка с КГБ
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди да бъдат публикувани около 2800 документи, свързани с убийството на 35-ия американски президент Джон Кенеди през 1963 година, предаде БГНЕС.

"Американското общество очаква и заслужава да му бъде предоставен от правителството възможно по-голям достъп до документите за убийството на президента Джон Кенеди, за да може хората да узнаят всички обстоятелства около това важно събитие", каза Тръмп в съобщение, което беше разпространено от Белия дом.

Убиецът на Кенеди е Осуалд, сочи анализ на снимка

С помощта на компютърно моделиране американски изследователи са получили ново доказателство, което свидетелства, че президентът Джон Ке...

Оказа се обаче, че не всички предвидени за публикуване документи виждат бял свят. Причината - в някои от тях има твърде много чувствителна информация и затова ФБР и ЦРУ са настояли документите да не бъдат оповестявани публично.

Освен това Тръмп посочва, че част от информацията е била редактирана в интерес на националната сигурност.

Документите са публикувани на сайта на Американския национален архив.

Версии

ЦРУ крило данни за убийството на Кенеди

Бившият директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Джон Маккоун може да е скрил факти по случая с убийството на президента...

Вече се появиха и първи обобщения за това какво пише в тях - като например, че след убийството на Кенеди, брат му Робърт се е срещнал с приближени съветници на Кенеди и са обсъждали мерки срещу Фидел Кастро, който е бил считан за един от възможните поръчители. Имало е идея да бъдат повредени самолетни части, които е трябвало да бъдат доставени от Канада на Куба.

Интересно е и, че има официален доклад от ФБР за участие на втори стрелец, а не само на Лий Харви Осуалд. Той се базира на твърдения на човек, който е ключов член на неонацистка организация - Орен Фентън Потито. Потито е казал на тайна вечеря, че маршрутът на движение на Кенеди в Далас е бил известен на само две организации - секретните служби и полицията в Далас. Член на кубинска организация обаче, какъвто бил и Осуалд, помогнал информацията да стигне до официалния убиец. А според Потито в доклада на патолога за смъртта на Кенеди било записано, че първият куршум, улучил президента, е влязъл през гърлото, под адамовата ябълка, което не е възможно да стане от позицията на Осуалд.

Освен това друг документ сочи, че два месеца преди атентата, Осуалд говорил на "развален руски" с агент на КГБ - Валерий Владимирович Костиков. Осуалд питал "има ли нещо ново по отношение на телеграмата за Вашингтон".

Има конспиративна версия и, че всъщност истинският убиец на Кенеди е полицаят Джей Ди Трипит. Версията идва като резултат от разговор между анонимен информатор и деканът на университета "Нотр Дам" Х. Тиодор Лий.

Почина конгресменът, разследвал убийството на Джон Кенеди

След 15 мандата като конгресмен на 90 г. почина Луис Стоукс, който през цялата си политическа кариера имаше отговорността да се справ...

Но може би най-интересното е, че има засечено от британското разузнаване МИ-5 обаждане до вестник Cambridge News 25 минути преди убийството на Кенеди. Обаждащият се казал на вдигналия телефона репортер, че трябва да се обади в американското посолство в Лондон, защото ще има "големи новини".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com