Уругвай легализира търговията с марихуана

41038
Уругвай легализира търговията с марихуана
Снимка: Getty Images/ Guliver

Уругвай одобри новаторски закон, с който марихуаната се легализира. Това е първата страна в света, която ще следи производството и търговията на наркотика, предаде БГНЕС.

След 12-часови дебати, 16 от общо 29 сенатори гласуваха за въвеждането на закона, подкрепен от президента Хосе Мухика. Пред Сената стотици поддръжници на закона отпразнуваха със заря легализирането на наркотика.

Проектозаконът е бил одобрен в долната камара на конгреса през август. Одобрението и в двете камари е било сигурно, защото управляващата коалиция има мнозинство и в двете институции.

Законът легализира производството, разпространението и търговията с канабис, позволява отглеждането на малко количество от растението и създаването на специални клубове за любителите на марихуана под контрола на държавата.

Съседни Бразилия и Аржентина изразяват притеснения относно последиците от този закон.

Този закон надминава легализацията на марихуаната в американските щати Колорадо и Вашингтон, както и либералните закони в Холандия и Испания.

Лицата над 18 години ще могат да отглеждат собствена марихуана, но не повече от 6 растения на човек. Марихуана ще се продава в специалните клубове, а едно лице може да си купи до 40 грама месечно от аптеките.

Лицата, които консумират наркотика, ще трябва да се впишат в държавен регистър.

Опозицията и фармацевтите в Уругвай са против закона. Голяма част от обществото подхожда скептично. На проведен през септември референдум законът е получил 61% неодобрение.

Психиатрите са на различни мнения. Някои смятат, че това ще намали употребата на по-тежки наркотици, други изтъкват вредните ефекти от марихуаната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com