X
 
 

Уверение от САЩ, че кюрдите се изтеглят от Северна Сирия

395 0
photo of Уверение от САЩ, че кюрдите се изтеглят от Северна Сирия
Снимка: Getty Images
Кюрдските формирования, които са част от въоръжените сили на "Силите на Демократична Сирия", са напуснали зоната за сигурност, създадена от Анкара в Северна Сирия. Това обяви вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс, предаде БГНЕС.

"По-рано днес (вторник) получихме съобщение от командира на кюрдските сили, че всички техни въоръжени сили са изтеглени от зоната за сигурност под контрола на турските въоръжени сили", каза Пенс.

Сделката на Турция и Русия за Сирия - какво договориха Путин и Ердоган?

Турция и Русия се споразумяха за това, което нарекоха "историческа сделка", целяща да държи кюрдските сили далеч от границата на Сирия ...

"Нашият екип продължава да провежда консултации и с двете страни. Надявам се в близко бъдеще прекратяването на огъня да действа постоянно. Тези консултации продължават", добави вицепрезидентът на САЩ.

Според Пенс споразуменията, постигнати като част от американско-турските преговори за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия, "ще осигурят мир и ще защитят всички жители на този засегнат от войната регион". Според него, "през последните пет дни е запазено временно прекратяване на огъня". Вицепрезидентът отново подчерта, че американските войски, разположени в Сирия, се завръщат у дома.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители