В САЩ има официална препоръка срещу кръводаряване заради вируса "Зика"

2676
В САЩ има официална препоръка срещу кръводаряване заради вируса "Зика"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Федералната агенция по храните и лекарствата (FDA) на САЩ не препоръчва на американците, които са били в страни, където бушува вирусът "Зика", да даряват кръв, предаде БГНЕС.

В разпространено съобщение на агенцията се посочва, че като предпазна мярка срещу разпространението на вируса "Зика", FDA препоръчва "да се отложи кръводаряването от лица, които са били в района на епидемията от вируса, били са изложени на въздействието на вируса, или вече са заразени с него".

Франция отменя забраната хомосексуалисти да даряват кръв

Франция отменя забраната хомосексуални мъже да могат да бъдат кръводарители, но при определени условия, съобщи АФП. „Кръводарява...

Симптомите на вируса "Зика" са висока температура, конюнктивит, главоболие и болки в ставите, възпалителни процеси, а в някои случаи гадене и повръщане, разстройство и болки в стомаха.

Огнища на вируса са регистрирани в Азия, Африка, Южна и Северна Америка, в района на Тихия океан. В западното полукълбо сега се разпространява особено бързо - вирусът е проникнал в над 20 страни, докато през май миналата година заболели имаше само в Бразилия.

Зика се пренася от комарите от вида Aedes. Световната здравна организация определи вируса като упорита заплаха. Много учени смятат, че вирусът Зика може да бъде свързан с микроцефалия при новородените и сериозно неврологично заболяване при възрастните, наречено синдром на Гилен – Баре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com