В САЩ подадоха жалба срещу извършена екзекуция

27028
В САЩ подадоха жалба срещу извършена екзекуция
Снимка: Getty Images / Guliver

Защитници на екзекутиран американец подадоха жалба в съда, защото заради нов препарат осъденият бил подложен на агонизиращо усмъртяване, продължило 25 минути, предаде агенция Асошиейтед прес.

Екзекуцията била изпълнена в щата Охайо, а 53-годишният Денис Макгуайър бе осъден на смърт заради изнасилване и убийство през 1989 г., уточни сайтът newsru.com, който се позовава на агенцията.

Според очевидци след битата инжекция Макгуайър лежал спокойно. Миг по-късно обаче започнал да се задъхва и умрял в конвулсии след почти половин час. Съгласно закона на щата никой не може да бъде подлаган на "жестока и необичайна смърт".

Роднините на екзекутирания планират пресконференция, за да обявят, че санкцията не съответства на конституцията на страната. "Всички граждани имат право да се надяват, че няма да бъдат наказани по жесток и необичаен начин. Днешните действия нарушиха това конституционно право", заяви адвокатът Джон Райън.

В същото време зам-прокурора на Охайо заяви, че "никой не е гарантирал безболезнена екзекуция".

В САЩ за екзекуциите обикновено се използва пентобарбитал. Но под натиска на правозащитниците, които се обявяват за премахване на смъртното наказание, производителите на това вещество отказали да го доставят по затворите. През 2013 г. то било на привършване и в затворите трябвало да прибягват до други и явно не особено ефикасни вещества.

 

Зинаида Златанова: Ще се откажем от текста за снимането в НК при силна обществена реакция

Когато гледам текста на член 146 от новия Наказателен кодекс, аз виждам Европейската конвенция за правата на човека. По никакъв начин н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com