В САЩ съдят полицията заради сваляне на бурка

793
В САЩ съдят полицията заради сваляне на бурка
Снимка: Getty Images / Guliver

Мюсюлманка внесе иск в съда срещу полицаи в Калифорния затова, че насила са и свалили бурката, след като са я арестували, предаде БГНЕС.

Кърсти Пауъл и съпругът ѝ били спрени, докато пътували в колата си, сочи тяхната жалба, внесена срещу град Лонг Бийч и силите на реда. Жената е била арестувана във връзка с две текущи дела - едното, свързано със сестра ѝ, която е взела самоличността ѝ, а другото за кражба в магазин през 2002 година.

Осъдиха белгийка с бурка, набила проверяващ я полицай

Съдът в Брюксел осъди условно на 15 месеца затвор белгийската гражданка Стефани Джато защото е отказала да свали хиджаба си при проверк...

Кърсти Пауъл, която е чернокожа, се оплакала, че в участъка един от полицаите свалил насила бурката й пред другите полицаи, които били мъже. Той ѝ казал, че няма право да носи бурка и че полицаите имат право да докосват жени. Според иска, който е внесла в съда, това ѝ причинило "голям срам, унижение, тревога и емоционален стрес".

"Действията на полицаите в Лонг Бийч не бяха необходими и представляват тежко нарушаване на физическата цялост на г-жа Пауъл", заявява адвокат Ялда Сатар, която е защитник в асоциация за защита на правата на мюсюлманите. "Начинът, по който г-жа Пауъл е била третирана от полицаите, показва единствено тяхната власт над една цветнокожа жена, която не е можела да се защити, и показва дискриминацията към жените с бурки", добавя още адвокатката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com