Вашингтон под обсада - заради годишнината от Шарлотсвил

4010
Вашингтон под обсада - заради годишнината от Шарлотсвил
Снимка: Getty Images/Guliver

Дори с цената на своеобразна сегрегация – с такъв похват транспортните власти във Вашингтон се готвят да избегнат възможни проблеми и да запазят мира в американската столица заради готвените големи демонстрации пред Белия дом през следващите почивни дни (11 – 12 август), пише The Washington Times.

Става въпрос за начина, по който ще бъдат транспортирани "защитници на правата на белите" и "защитниците на гражданските свободи и борци против расизма". На 12 август ще бъде отбелязана годишнина от събитията в Шарлотсвил. Преди година там се стигна буквално до гражданска война, след като крайнодесни активисти се сбиха със защитници на борбата срещу расизма. Всичко тръгна от демонстрация против събарянето на статуята на генерал Робърт Лий – лидерът на военната мощ на Конфедерацията (Юга) в гражданската война на САЩ от XIX век. Тя прерасна в улично насилие и жесток бой, след като защитници на гражданските свободи излязоха на протест против инициативата в защита на паметника. По време на сблъсъците 21-годишен мъж – Джеймс Фийлдс, част от крайнодясното шествие, се вряза с автомобила си в тълпа от демонстранти-защитниците на гражданските права, убивайки една жена. Събитието се превърна в един от крайъгълните камъни на срам в управлението на американския президент Доналд Тръмп, след като милиардерът коментира, че "и двете страни имат вина".

Държавният секретар на САЩ: Тръмп говори от свое име за ценности (ВИДЕО)

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън направи доста странно изказване по време на телевизионно интервю пред Fox News. Темата на...

Сега "Метрополитън" във Вашингтон възнамерява да наложи строг ред – демонстрантите, които ще застанат отново от двете страни на барикадата, да бъдат извозвани в отделни влакове в метрото. "Имаме групи хора, които явно са настроени едни срещу други. Искаме да бъдат разделени. Не желаем каквито и да е инциденти в метрото", категоричен е директорът на "Метрополитън" Джак Еванс, който говори пред The Washington Times. Той призна, че един от вариантите е демонстрантите да бъдат извозвани поотделно, но подчерта, че все още всичко е на ниво планиране и че няма да бъдат прилагани схеми, които може да бъдат "проблематични" в бъдеще.

Против евентуалното разделение се изказа най-големият синдикален съюз на работещите в метрото - Amalgamated Transit Union Local 689.

Джейсън Кеслер, един от организаторите на "Да обединим дясното" – точно тази инициатива, която стартира боевете в Шарлотсвил, вече има предварително разрешение да проведе шествие в "Лафайет парк", пред Белия дом. Това моментално повдигна чувствителни въпроси, най-вече за сигурността, след като на Кеслер му беше отказано да проведе такава демонстрация в Шарлотсвил.

"Планирането на това събитие е невероятно сложно от логистична гледна точка. Убеден съм, че силите на реда правят всичко възможно да опазят обществения ред по време на демонстрацията", заяви Кеслер. Той коментира, че полицията във Вашингтон прави всичко възможно да раздели демонстрантите от различните инициативи – нещо, което полицията в Шарлотсвил не била направила. "Полицията ме увери, че провокаторите и агитаторите ще бъдат държани настрана", завърши Кеслер.

Кои са американските десни?

Оръжия, пречупени кръстове, качулки на Ку Клукс Клан: маршът в Шарлътсвил беше най-голямата от доста време насам проява на агресивните...

Безредици в Портланд

Междувременно, в най-големия град на щата Орегон - Портланд, имаше големи безредици след демонстрация на десни и крайнодесни групи. Става въпрос за групите Patriot Prayer и Proud Boys, които са твърди фенове на президента на САЩ Доналд Тръмп. Те се сблъскаха със защитници на гражданските права и свободи, които ги посрещнаха с плакати "Боклуците от алтернативната десница не сте добре дошли в Портланд" и скандираха: "Нацисти, отивайте си у дома". В крайна сметка полицията в града успя да раздели двете групи и не допусна крайни ексцесии, като бяха конфискувани куп хладни оръжия, както и шумови гранати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка