Вижте как Вашингтон се готви за тържествената клетва на Тръмп (СНИМКИ)

3886
Вижте как Вашингтон се готви за тържествената клетва на Тръмп (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

Новоизбраният президент на България Румен Радев и новоизбраният вицепрезидент Илияна Йотова се заклеха днес (19.01.) пред депутатите и официалните лица в Народното събрание. В американската столица Вашингтон пък вече с пълна сила върви подготовката за утрешния ден, когато на тържествена церемония Доналд Тръмп ще положи клетва като държавен глава на САЩ.

По протежение на централния вашингтонски булевард „Пенсилвания авеню” ще се стекат стотици хиляди зрители. С оглед на сигурността, покрай тротоарите е поставена висока решетъчна ограда, отделна за всяка пресечка. Тревата е покрита със защитна настилка, за да бъде запазена.

Пред мемориална на Ейбрахам Линкълн подготвят терена за митинга на Тръмп, предаде БГНЕС. Вече се продават и разнообразни сувенири по случай събитието. Фланелки с образите на Тръмп и Пенс за $18,95, тези с президента Барак Обама са с долар по-евтини.

Сцената в подножието на Капитолийския хълм, където ще са основните събития, е почти готова. Пред нея са подредени хиляди столове за зрители. В магазина White House Gifts близо до Белия дом може да се купят фигурки, чаши, бейзболни шапки с лика на Тръмп.

Висока два метра желязна ограда обикаля Копилотия в радиус от пресечка и половина. Следващата ограда, на 100 метра от радиуса на първата, е по-ниска.

Много американци ще пристигнат за церемонията с влак, затова жп гарата Union Station също е включена в приготовленията. Главната чакалня е затворена. В нея ще се проведе едно от официалните събития и в момента се подреждат маси с бели покривки и прибори за хранене и столове.

На гаровия площад са доставени стотици химически тоалетни, които очевидно ще бъдат разпределени по протежение на „Пенсилвания авеню”, където ще бъдат зрителите без билети.

Първата проява, на която Тръмп и Пенс ще присъстват утре, е религиозна служба – традиция от времето на президента Франклин Рузвелт. След това двамата ще отидат в Белия дом, където ще се видят с досегашните двама първи мъже на страната – Барак Обама и Джо Байдън. Отиващият си президент ще напише благодарствени писма на служителите в Белия дом и ще остави в Овалния кабинет за наследника си паметна записка с препоръки.

След това двамата президенти и вицепрезиденти отиват заедно на Капитолия. Първи полага клетва повият вицепрезидент Майкъл Пенс. След това председателят на Върховния съд кани новия президент да положи клетва. В член втори от конституцията на САЩ е написан текстът на президентската клетва. По традиция, след официалния текст, държавният глава произнася и думите „И нека Бог ми помага”.

Американските граждани не одобряват използването на Twitter от страна на Тръмп

Съединените американски щати е разделена политически на републиканци и демократи, на поддръжници на Доналд Тръмп и Хилари Клинтън, но с...

Още от времето на Джордж Вашингтон президентът полага клетва с ръка върху библията, макар това да не е описано в никакви правила.

След клетвата на Тръмп оркестърът на корпуса на морската пехота на САЩ ще изпълни президентския химн Hail to the Chief („Слава на главнокомандващия”). На фона на музиката ще се чуят залповете на 21 оръдия.

Снимки: Getty Images/Guliver

Следва друг задължителен елемент от церемонията – речта на президента, в която той излага приоритетите в политиката си. Известно е, че Тръмп лично работи върху речта си и се старае да е конкретна и кратка.

Маккейн отново зове за санкции против Путин

Американският сенатор републиканец Джон Маккейн заяви, че в отношенията с Русия страната му трябва да се върне към принципа „мир ...

Церемонията приключва с изпълнение на държавния химн на САЩ The Star-Spangled Banner („Флаг, обсипан със звезди”). Честта да го изпее се падна на 16-годишното сопрано Джеки Иванко.

Поредна стъпка в програмата е пристигането на новия президент и новия вицепрезидент в сградата на Капитолия, където комисията на Конгреса по подготовка на встъпването в длъжност дава официален обяд в чест на Тръмп и Пенс.

Малко по-късно Тръмп и Пенс ще застанат начело на 90-минутно тържествено шествие по „Пенсилвания авеню” от сградата на Конгреса до Белия дом. В шествието ще участват 8000 души и 40 организации. Седем ученически оркестъра ще съпровождат участниците.

Денят на инагурацията ще завърши с традиционните вашингтонски балове. Планирани са три вечерни събития – два от тях са за широк кръг гости и ще са в конферентния център във Вашингтон. Третият бал, на който ще бъдат Тръмп и Пенс, ще бъде даден в чест на въоръжените сили и ще се състои в Националния музей.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com