X
 
 

Все повече американци виждат Иран като заплаха и очакват война

1221 0
Все повече американци виждат Иран като заплаха и очакват война
Снимка: Getty Images/Guliver
Половината от всички американци смятат, че САЩ ще започнат война с Иран "в рамките на следващите няколко години", според проучване на общественото мнение на Reuters/Ipsos сред 1007 възрастни, включително 377 демократи и 313 републиканци, с възможна статистическа грешка от 4 процентни пункта, предаде БГНЕС.

Докато американците са по-загрижени за Иран като заплаха за сигурността на Съединените щати сега, отколкото бяха миналата година, малцина биха подкрепили превантивна атака срещу иранските военни. Но ако Иран атакува пръв американските военни сили, четирима от петима смятат, че САЩ трябва да реагират с частични или пълни военни действия, сочи проучването, проведено между 17-20 май.

Тръмп: Не сме предлагали разговори с Иран

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон не е предлагал разговори с Иран и ако Техеран иска да преговарят, ще трябва да...

Исторически напрегнатите отношения между Вашингтон и Техеран се влошиха през май, след като американският президент Доналд Тръмп втвърди антииранската си позиция и възстанови всички санкции срещу износа на ирански петрол след решението му преди година да изтегли САЩ от международното ядрено споразумение с Техеран. Съединените щати разположиха самолетоносач и военни сили в района на Персийския залив в отговор на информация от разузнаването, че Иран може да заговорничи срещу интересите на САЩ – твърдение, отхвърлено от Иран.

Почти половината - 49% - от всички американци не одобряват как Тръмп взаимодейства с Иран, сочи проучването, като 31% твърдят, че те категорично не го одобряват. Като цяло 39% одобряват политиката на Тръмп към Техеран.

Проучването показа, че 51% от възрастните смятат, че Съединените щати и Иран ще водят война в рамките на следващите няколко години, което е с 8 процентни пункта повече от подобно проучване, публикувано миналия юни. В тазгодишната анкета демократите и републиканците са по-склонни да видят Иран като заплаха и да смятат, че войната е възможна.

Иран се определя от 53% от възрастните в Съединените щати като „сериозна“ или „непосредствена“ заплаха, което е с 6 пункта повече от подобно проучване от миналия юли. За сравнение, 58% от американците характеризират Северна Корея като заплаха, а 51% определят Русия като заплаха.

Тръмп с нова заплаха да унищожи Иран

Американският президент Доналд Тръмп предупреди Иран, че ако ислямската република заплаши американските интереси, тя ще бъде унищожена,...

Въпреки загрижеността си, 60% от американците заявяват, че САЩ не трябва да извършват превантивна атака срещу иранските военни, а 12% подкрепят първи удар. Ако Иран атакува обаче, 79% заявяват, че американските военни трябва да отвърнат на удара: 40% подкрепят ограничен отговор с въздушни атаки, докато 39% подкрепят пълна инвазия.

И Съединените щати, и Иран заявиха, че не искат война, въпреки че от двете страни имаше войнствени твърдения.

Въпреки решението на Тръмп САЩ да се оттеглят от иранското ядрено споразумение, проучването показа, че 61% от американците все още го подкрепят, за да ограничат потенциалния път на Иран към създаване на ядрена бомба в замяна на отмяната на санкциите. Републиканците също подкрепиха споразумението, договорено от администрацията на президента-демократ Барак Обама.

Съюзниците от Персийския залив и американските правителствени служители заявиха, че вярват, че подкрепени от Иран групи са отговорни за поредицата от нападения в Персийския залив през последната седмица.

Тръмп: Иран скоро ще иска преговаря със САЩ

Американският президент Доналд Тръмп изрази увереност, че Иран скоро ще иска да започне преговори в отговор на "силната" политика на ам...

Тръмп заяви, че би искал да преговаря с лидерите на Ислямската република. Иранският президент Рухани отхвърли предложението за преговори във вторник и заяви, че срещу Иран се води "икономическа война".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    Американците са един зомбиран народ. Привиждат им се някакви войни постоянно. И за това е виновно тяхното правителство, което винаги е било милитаристично по своя характер. Те друга алтернатива не виждат, освен да дрънкат оръжия. Тяхното ВПК им е изпило акъла.