Възможен ли е импийчмънт на Байдън: Изслушванията в САЩ вече започнаха

1779
Възможен ли е импийчмънт на Байдън: Изслушванията в САЩ вече започнаха
Снимка: Getty Images/Guliver

Камарата на представителите в американския Конгрес, в която Републиканската партия има мнозинство, днес проведе първото си изслушване по разследването за импийчмънт на президента демократ Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Това става по-малко от три дни преди изтичането на крайния срок, след който ще се наложи правителството частично да прекрати работа, ако Конгресът не предприеме мерки.

Не се очаква изслушването да разкрие нова информация за финансовите отношения на Байдън с неговия син Хънтър Байдън, който се е занимавал с редица международни бизнес начинания, докато се е опитвал да се справи с пристрастяване към наркотици и алкохол, посочва Ройтерс, цитирана от БТА. 

Още: Синът на Байдън внесе иск срещу адвокати заради хакване на лични данни

По време на изслушването републиканците, които водят разследването, обвиниха Джо Байдън, че е излъгал за отвъдокеанските бизнес отношения на членовете на семейството си и че не е предприел стъпки да ги изолира от официалните си задължения, докато е бил вицепрезидент от 2009 до 2017 г.

"Вратата е била широко отворена за онези, които са купили това, което бизнес сътрудник описа като марката "Байдън", заяви председателят на Надзорната комисия в Камарата на представителите Джеймс Коумър.

"Ако републиканците имаха димящо оръжие или дори капещ воден пистолет, те щяха да го представят днес. Но те нямат нищо", заяви обаче най-високопоставеният демократ в комисията Джейми Раскин.

Не е ясно дали републиканците в Камарата на представителите, които имат малко мнозинство от девет гласа, ще успеят да съберат достатъчно подкрепа до края на разследването, за да прокарат искането за импийчмънт, посочва Ройтерс. Но дори и този вот да успее, е много малко вероятно Сенатът, където демократите имат мнозинство от два гласа, да гласува за отстраняване на Байдън от длъжност.

Още: Ясно е кога ще повдигнат официално обвинения на Хънтър Байдън

В центъра на разследването са обвинения, че Байдън, в качеството си на вицепрезидент, е оказал натиск върху Украйна да уволни високопоставен прокурор, защото той е разследвал фирмата "Бурисма", в борда на директорите на която е членувал Хънтър Байдън.

Изслушването се състоя в момент, когато републиканците от Камарата на представителите са в конфронтация с Байдън и неговите демократи по отношение на финансирането на правителството за следващата фискална година, която започва на 1 октомври.

"Последиците за американския народ ще бъдат много вредни", заяви Белият дом в началото на изслушването. "Нищо не бива да отклонява вниманието от това", добави канцеларията на президента.

Продължителното спиране на работата на правителството може да забави и разследването за импийчмънт, тъй като по-малко служители на администрацията ще бъдат на разположение, за да отговорят на искания за информация.

Още: Синът на Байдън се обяви за невинен по всички криминални обвинения

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидер на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка