За втори път в историята: Засякоха ултравиолетова светлина от бяло джудже

3005
За втори път в историята: Засякоха ултравиолетова светлина от бяло джудже
Снимка: iStock/Guliver

Ултравиолетова светлина от избухнало бяло джудже беше засечена от астрономите едва за втори път в историята на астрономията. Тя може да даде на изследователите важни насоки какво предизвиква гибелта на тези древни звезди.

Изследователите откриха тази необичайна свръхнова - наречена SN2019yvq - миналия декември, само ден след експлозията. В рамките на часове учените класифицираха събитието като свръхнова тип Type Ia - не необичайно звездно събитие, което се смята за обикновено, с изключение на това, че то било придружено от изключително рядък изблик на ултравиолетова светлина.

„Това са едни от най-често срещаните експлозии във Вселената“, казва астрофизикът Адам Милър от Северозападния университет в САЩ. "Но това, което е специалното, е тази ултравиолетова светлина. Астрономите я търсят години наред и досега никога не са я намирали. Това всъщност е едва вторият път, когато е наблюдавана ултравиолетова изблик при тип Ia супернова."

SN2019yvq се намира в галактика на приблизително 140 милиона светлинни години от Земята, като рядката светлина е била наблюдавана за няколко дни, преди емисиите да престанат.

Що се отнася до това, което се крие зад странната светлина, екипът казва, че все още не са сигурни, защото белите джуджета - изтощени звездни останки - обикновено не са достатъчно горещи, за да генерират топлината, необходима за този вид светлина.

"Израстването" на свръхнова звезда (ВИДЕО)

Странният обект на снимката не е мъх и не е увеличено изображение на вирус. Това е комбинирано изображение на звезда, взривила се преди...

„Нещо необичайно се случи с тази свръхнова, която създаде много горещо явление“, казва Милър.

Докато текущите наблюдения в рамките на следващата година се очаква да изяснят точния механизъм, отговорен за проблясъка на SN2019yvq, понастоящем остават няколко възможни виновници, които биха могли да предизвикат тези събития.

Потенциално, смятат изследователите, бялото джудже би могло да стане нестабилно след консумация на звезден материал от друга звезда в двоична система, при сблъсък на материал между двете.

Като алтернатива светлината може да е резултат от драстично увеличаване на топлината поради смесване между вътрешното ядро на бялото джудже и външните слоеве или от въглерод, възпламеняващ хелия в звездата.

И накрая, възможно е две бели джуджета да се слеят, като светкавицата на SN2019yvq представлява експлозия, тъй като изхвърлен материал от двете звезди вляза в контакт.

Как се взривява свръхнова (ВИДЕО)

Учените за първи път са фиксирали пряко яркото избухване на свръхнова звезда от тип II и ударната вълна от събитието в оптичния диапазо...

Въпреки че не можем да сме сигурни кое обяснение все още е най-доброто за това, което се е случило в SN2019yvq, когато прахът от това невероятно звездно събитие започне да се утаява, картината се очаква да стане по-ясна.

"С течение на времето избухналият материал се отдалечава по-далеч от източника", казва Милър. "Тъй като този материал изтънява, можем да видим все по- ясно. След една година материалът ще бъде толкова тънък, че ще видим всичко в центъра на експлозията."

В този момент изследователите казват, че най-накрая би трябвало да можем да разберем какво е накарало това бяло джудже да избухне толкова зрелищно и отговорите биха могли да ни покажат как желязото, генерирано в свръхновите, се разпределя в космоса и в крайна сметка спомага за формирането на планета.

Може също така да ни помогне да разгадаем някои от неизвестните около тъмната енергия, за които се смята, че влияе на това колко бързо се разширява Вселената.

"Тъмната енергия остава загадка. Но тези свръхнови са най-добрият начин да се изследва тъмната енергия и да се разбере какво е.", допълва в заключение Милър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка