Законът в САЩ не урежда замяната на кандидат президент в рамките на предизборната кампания

1851
Законът в САЩ не урежда замяната на кандидат президент в рамките на предизборната кампания
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако Хилари Клинтън по неволя отпадне от надпреварата за следващ президент на САЩ, федералният изборен закон не урежда замяната й с друг представител на Демократическата партия. Затова решение трябва да вземе самата политическа сила, смята руски експерт.

Директорът на Института за САЩ и Канада при Руската академия на науките Валери Гарбузов припомня, че досега подобна ситуация не е възниквала, и ако все пак се случи, тя ще изисква извънредно решение, което трябва да бъде взето на извънреден партиен конгрес.

Според Гарбузов, търсенето и утвърждаването на нов кандидат във финалния етап на надпреварата е провал. Не може да става дума за автоматична замяна на отпадналия по някаква причина кандидат и непременно трябва да се премине през някаква изборна процедура. Това трябва да е конгрес, по всяка вероятност в намален състав, защото няма време за кампания за избор на делегати.

Какво ще стане, ако Клинтън се откаже от президентската надпревара по здравословни причини?

Седмици наред твърденията на лагера на Доналд Тръмп за здравословното състояние на Хилари Клинтън бяха отхвърляни от демократите като "...

В неделя Хилари Клинтън си тръгна преди края от траурната церемония в Ню Йорк в памет на жертвите от атентатите на 11 септември 2001 година, защото се почувства зле, която подхрани спекулациите за недоброто й здраве.

Официалният представител на изборния щаб на Клинтътн Ник Мерил съобщи, че тя се е преуморила и се е отбила в жилището на дъщеря си. Личният лекар на Клинтън Лиза Бардек по-късно обяви, че на 9 септември кандидатката за президент е била диагностицирана с пневмония. Изписани са й били антибиотици и й е предписана почивка и промяна на графика във връзка със заболяването.

Според британския в. „Телеграф” американската Демократическа партия е навлязла в неизследвана територия след съобщението за болестта на Клинтън. Британското издание пише, че на церемонията в Ню Йорк 68-годишната Клинтън е припаднала.

Слуховете за проблеми със здравето на кандидатката на Демократическата партия е имало и преди, но привържениците й не им придаваха особено значение и ги квалифицираха като „теория на конспирацията”.

Хилари Клинтън се почувствала зле на възпоменанието за 11 септември

Кандидатката на Демократическата партия за Белия дом Хилари Клинтън напусна по-рано от предвиденото възпоменателната церемония за атент...

По информация на журналиста от средите на демократите Дейвъд Шустър те може да свикат извънредно заседание, за да обсъдят евентуална замяна на Клинтън. Новият кандидат ще бъде номиниран само в случай, че Клинтън сама оттегли кандидатурата си.

Засега Клинтън не дава признаци, че смята да го направи. Малко след неделния инцидент тя заяви на журналисти, че се чувства прекрасно.

Ако Клинтън все пак реши да се откаже от участие на изборите, ще я замени сегашният вицепрезидент на САЩ Джо Байдън или Бърни Сандърс, който загуби от нея на първичните избори, разсъждава „Телеграф”.

Партийният устав предвижда новият кандидат да бъде избран с мнозинство от гласовете на специална среща на представители на Националния комитет на демократите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com