Запис с аромат на корупция: Въпросът, за който Байдън избягва да говори, а медиите да питат

5120
Запис с аромат на корупция: Въпросът, за който Байдън избягва да говори, а медиите да питат
Снимка: Getty Images/Guliver

За Върховния съд, Covid-19, икономиката и расизма спориха кандидатите за следващ президент на САЩ Доналд Тръмп и Джо Байдън. Това са основните акценти, които могат да бъдат прочетени в повече медии, отразили дебата между настоящият президент Тръмп и претендентът Байдън. Също така и обръщенията с "клоун" и "пудела на Путин" на Байдън към Тръмп.

Един от въпросите обаче не привлече толкова силно фокуса на медиите, а той се явява основен коз в кампанията на Доналд Тръмп. Става въпрос за гласов запис, който украинският депутат Андрей Деркач публикува, в който се предполага, че е на американския вицепрезидент Джо Байдън и в него той предлага на предишния украински президент Петро Порошенко 1 милиард долара за оставката на генералния прокурор на Украйна Виктор Шокин. По думите на Деркач разговорът доказва участието на политиците в корупция и държавна измяна.

Байдън нарече Тръмп "клоун"

Кандидатите за президент на САЩ - републиканецът Доналд Тръмп и демократът Джоузеф Байдън не си стиснаха ръцете в началото на първия те...

Тръмп обвинява Хънтър Байдън, синът на Джо Байдън, че е злоупотребявал с положението на баща си в администрацията на Обама за корупционни цели. Тръмп заяви още, че Хънтър Байдън е получил 3,5 милиона долара от руска милиардерка Елена Батурина, съпруга на бившия кмет на Москва Юрий Лужков.

Записите

Най-напред има запис на разговор между тогавашния държавен секретар на САЩ Джон Кери и Порошенко, в който Кери моли Порошенко да "реши проблема" със смяната на Шокин. Генералният прокурор е разследвал дейността на най-голямата частна нефтогазовата компания "Бурисма", в чийто Съвет на директорите е работил през 2014-2015 г. Хънтър Байдън, синът на вицепрезидента.

На втория аудиозапис вече се чуват гласовете на Порошенко и Байдън "Ако имате ново правителство и нов генерален прокурор, аз ще бъда готов за публично подписване на задължения за милиард долара", казва лицето с гласа, приличащ на Байдън. В отговор Порошенко предлага на тази длъжност съратника си Юрий Луценко.

В хода на разговор от 18 февруари 2016 г. човек с глас, приличащ този на Порошенко, съобщава на Байдън, че се е срещнал с Шокин и го помоли да си подаде оставката.

Украински депутат огласи записи на разговори, за които твърди, че са между Порошенко и Байдън

Андрей Деркач – депутат от Върховната рада на Украйна, публикува аудиозаписи на телефонни разговори между бившия президент Петро ...

Деркач заяви, че след уволнението на Шокин Байдън е поставял нови условия за предоставянето на 1 млрд.долара на Киев. Тези пари трябвало са отидат в отбранителните предприятие, които владеел Порошенко. Едно от тези условия било вдигането на цените на комуналните услуги.

През септември 2019 г. Белият дом публикува стенограма за проведения на 25 юли разговор между президентите Доналд Тръмп и Владимир Зеленски. Тогава медиите предполага, че Тръмп може да е искал разследване срещу сина на Байдън. Стенограмата потвърди, че Тръмп се е обърнал съм Зеленски с молба да разследва обстоятелствата по уволнението на Шокин и делото на самия Хънтър Байдън.

Компанията "Бурисма" бе подозирана в пране на пари, укриване на данъци и злоупотреби с държавни средства. Шокин обаче не успя да завърши разследването – през есента на 2016 г. той бе сменен от Луценко. За целта Върховната Рада трябваше да променя законодателството, защото Луценко нямаше юридическо образование.

Според Деркач, записите на разговорите са направени от самия Порошенко. "Тези разговори ясно показват, че Байдън е управлявал Украйна", отбелязва депутатът. По-специално Байдън съветва възможно най-скоро да бъде национализирана "Приватбанк", преди Доналд Тръмп да дойде на власт в САЩ.

Според доста хора, опитите на президента на САЩ да накара Украйна да разследва ролята на Хънтър Байдън в "Бурисма" бяха причината за миналогодишното разследване за импийчмънт срещу Тръмп, подето от демократите и завършило в крайна сметка без успех.

Бивш украински прокурор не изключи намеса на Байдън в опита му за отравяне

Бившият генерален прокурор Украйна Виктор Шокин заяви, че е имало опит за отравянето му в Гърция и той не изключи в това да е замесен п...

Каква обаче е другата теза за "Бурисма" - НАУЧЕТЕ ТУК!

Още: "Адвокатът на Тръмп с контраудар заради импийчмънта (ВИДЕО)"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка