Защо бе уволнен главният изпълнителен директор на "Дисни"?

1733
Защо бе уволнен главният изпълнителен директор на "Дисни"?
Снимка: Getty Images

Наскоро Disney уволни главния изпълнителен директор Боб Чапек и се твърди, че причината са някои съмнителни счетоводни практики. В доклад на Bounding Into Comics се казва, че Чапек може да е използвал измамно счетоводство, за да скрие колко пари е загубила компанията, докато е разработвала своята стрийминг платформа Disney+. Чапек беше отстранен от компанията на 20 ноември, след като бордът на директорите стигна до колективно решение да го отстрани след ужасен разговор за резултатите от четвъртото тримесечие.

Изненадващо, компанията реши да върне на поста бившия главен изпълнителен директор на Disney Боб Айгър, след като Чапек беше на поста само няколко години. Разбира се, има и други теории защо Чапек загуби поста си, включително публичните проблеми, които Чапек имаше със Закона за родителските права в образованието във Флорида. Чапек беше нерешителен пред този политически въпрос, което накара служителите да бъдат разочаровани от първоначалната му липса на реакция.

Кой ще наследи една от най-желаните длъжности в Холивуд?

Боб Айгър от Уолт Дисни отново ще бъде помолен да посочи свой наследник като главен изпълнителен директор – един от най-големите ...

„Уолстрийт джърнал“ разговаря с вътрешни лица, които твърдят, че компанията е загубила повече от 8,5 млрд. долара от загубите на стрийминг платформата. Твърди се, че Чапек е излъчвал оригинални сериали на Disney+ по други мрежи, собственост на компанията, за да може да посочи бюджетите за тези сериали в счетоводните отчети на тези мрежи. Така платформата за стрийминг е изглеждала по-печеливша, отколкото е била в действителност.

Макар да звучи, че в тези твърдения няма нищо незаконно, изглежда, че Чапек се е опитвал да прикрие някои неуспехи, за да избегне евентуалното си отстраняване. Това може да затрудни финансовото възстановяване на "Къщата на мишката" в близко бъдеще, така че изглежда, че новопомазаният Айгър може да трябва да направи някои съкращения.

Твърди се, че Чапек е харчил много за съдържание, което е още един начин, по който може да е заблуждавал инвеститорите и членовете на борда. По време на Деня на инвеститора през 2020 г. Чапек спомена, че ръстът на абонатите ще помогне за покриване на разходите за съдържание, което означава, че през 2024 г. ще похарчат между 8 и 9 млрд. долара за съдържание. Вътрешните лица твърдят, че само през тази година Disney е похарчила 30 млрд. долара за съдържание.

„Дисни“ моли Джони Деп да се върне като Джак Спароу, готви сделка за 300 млн. долара

Джони Деп е готов "да се завърне" в "Карибски пирати", след като беше отстранен от франчайза през 2018 г. Той беше главната роля в пет ...

Макар че Disney и Чапек не са коментирали тези доклади, не е твърде изненадващо, че стрийминг платформата е похарчила куп пари, за да започне да функционира. Само маркетингът за подобно начинание трябва да е невероятна сума, да не говорим за високата цена за създаване на качествено съдържание. Когато се конкурираш с големи компании като Netflix, Hulu, Apple и HBO на Warner Discovery, знаеш, че навлизането на този пазар няма да е евтино.

Случва се също така Disney да прави предавания, чието създаване изглежда много скъпо, тъй като трябва да се поддържат живи някои от основните интелектуални права като Star Wars и Marvel. Всички съдържания за "Междузвездни войни" и "Марвел", имат първокласни актьори, тонове специални и практически ефекти и невероятни хора зад камерата. Плащането за възможно най-висока продуцентска стойност изглежда е скъпо начинание и няма да е твърде изненадващо, ако в бъдеще „Домът на мишката“ забави темпото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com