Защо единственият стелт бомбардировач на НАТО е извън строя? (ВИДЕО)

2987
Защо единственият стелт бомбардировач на НАТО е извън строя? (ВИДЕО)
Снимка: YouTube.com/Military Archive

Единственият стелт бомбардировач във Военновъздушните сили на САЩ, а оттам и в целия съюз НАТО, не функционира вече повече от десет дни. Причината е, че на 10 декември бе затворена единствената писта на военновъздушната база "Уайтман" в Мисури. Същия ден един от бомбардировачите B-2 в базата беше сериозно повреден и се запали при инцидент, съобщава Military Watch.

В момента на въоръжение са само 20 B-2 - един от които е прототип, модифициран за бойни действия - след като проблеми със самолета доведоха до намаляване на производството от 120 на само 20. 20-ият серийно произведен самолет беше унищожен при инцидент през 2008 г.

Страх лозе пази: Руснаците изглежда скриха оцелелите след удара на 5 декември стратегически бомбардировачи (ВИДЕО)

Очевидно стратегическите бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие, които се намираха на летище "Дягилево" в Рязан вече не са там...

Последният инцидент с B-2, който се случва непосредствено след друга по-лека катастрофа през септември 2021 г., доведе до риск за безопасността на целия флот. Все още не е сигурно дали наскоро повредените B-2 ще бъдат върнати в експлоатация, или може да се обмисли ранно пенсиониране на самолетите на стойност 2 млрд. долара, тъй като техният заместител B-21 се доближава до влизане в експлоатация.

ОЩЕ: Пентагонът представи новия стелт бомбардировач В-21 Рейдър

Northrop Grumman B-2 Spirit е американски тежък стратегически стелт бомбардировач, способен да нанася както конвенционални, така и ядрени удари. Той е основният стратегически бомбардировач на САЩ, редом с B-52 и B-1.

И Русия тръгна да прави стелт бомбардировач

Русия започна производството на прототип на първия си стратегически стелт бомбардировач , съобщи агенция ТАСС, предаде БГНЕС. Позовав...

Въпреки че се очаква разходите за ремонт на двата повредени B-2, и особено тези от последния инцидент, да бъдат високи, класът бомбардировачи предоставя уникални възможности поради способността си да прониква в добре защитено вражеско въздушно пространство и да хвърля гравитационни бомби. Това е нещо, което по-старите бомбардировачи B-52 и B-1B не могат да правят заради липсата на стелт способности и произтичащата от това висока уязвимост.

Продължаващата жизнеспособност на стелт функцията на B-2 обаче все повече се поставя под въпрос, тъй като подобренията в контрастелт способностите на противниците на САЩ оставят технологиите от епохата на бомбардировача все по-назад. Очаква се наследникът на B-2 - B-21 - да подобри невероятно високите изисквания за поддръжка и оперативните разходи. Също така обаче ще бъде ограничен до много по-къс обсег и до приблизително половината от полезния товар на оръжията.

Очаква се B-21 да формира между пет и десет единици във Военновъздушните сили на САЩ и евентуално да служи във флота на американски съюзници като Австралия. Уязвимостта на B-2, причинена от наличието на само една оперативна единица, остава основна пречка за неговата надеждност, особено във време на високо геополитическо напрежение.

Разработката на B-21 се забави значително, като преди се очакваше първият полет да се осъществи през 2020 г., а сега е планиран за 2023 г. Продължителността на периода, в който модулът B-2 е изведен от строя, повдига въпроси относно жизнеспособността на американския капацитет за стелт бомбардировачи по време на война, тъй като способността на противниците да нанасят удари по въздушни бази с крилати и балистични ракети продължава да се разширява. Това създава много по-сериозни проблеми от блокирането на пистата, ако базата бъде набелязана за мишена, пише Military Watch.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com