Зетят на Тръмп се оправда за срещите с руснаци с липсата на политически опит

1972
Зетят на Тръмп се оправда за срещите с руснаци с липсата на политически опит
Снимка: Getty Images/Guliver

С липсата на опит в международните отношения и в политиката като цяло оправда своите срещи с руснаци Джаред Къшнър, зет на американския президент Доналд Тръмп. Къшнър говори пред Сената на затворено изслушване, а след това коментира случилото се пред медиите, съобщава The New York Times.

"Всички мои действия са в рамките на закона и станаха факт при нормалното развитие на събитията в една много уникална и хаотична президентска кампания. Не съм заговорничил с Русия и не знам някой да е заговорничил", каза Къшнър.

Зетят на Тръмп е категоричен: Не съм заговорничил с Русия

Съпругът на щерката на американския президент Доналд Тръмп – Джаред Къшинър, заяви, че няма нищо общо с твърденията, че е заговор...

Преди да отиде на изслушването в Сената (бел. ред. – на Къшнър му предстои изслушване и пред Камарата на представителите рано сутринта българско време утре, 26 юли), зетят на Тръмп разпространи и писмено обяснение на срещите си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, както и с руската адвокатка Наталия Веселницкая, с която той провежда среща заедно с Доналд Тръмп-младши. В писменото изявление Къшнър обяснява, че се е срещал с Кисляк, тъй като е отговарял за връзките с чуждестранни правителства в предизборния екип на Доналд Тръмп. Зетят на Тръмп казва, че се е видял с Кисляк, заедно с Майкъл Флин, който отдавна беше освободен от поста на съветник по националната сигурност, за да се обсъди възможността за безопасна комуникационна линия между САЩ и Русия относно Сирия. Причината - Кисляк не искал да ползва официалните комуникационни канали през руското посолство в САЩ, а руски генерали имали да споделят важна информация за случващото се в Сирия. След като обаче Кисляк не пожелал да се ползват каналите през руското посолство, зетят на Тръмп отказал да говори повече по темата, според думите му. Къшнър признава и, че след края на изборите е участвал в процеса на установяване на директна линия на комуникация с руския президент Владимир Путин, което предизвика подозрения, че зетят на Тръмп е опитал да заобиколи американските разузнавателни служби.

Относно срещата с Веселницкая, Джаред Къшнър признава, че тя е станала факт заради твърдението на руската адвокатка, че може да представи компромати за Хилари Клинтън. Къшнър казва, че срещата е била "загуба на време" и обяви, че не си спомня колко души са присъствали на срещата, нито дали са разменяни документи. Зетят на Тръмп казва и, че не е чел имейлът на Доналд Тръмп-младши, изпратен до предизборния щаб на баща му със заглавие: "Русия - Клинтън, лично и поверително".

За срещата си със Сергей Горков, който е силната фигура във "Внешекономбанк" - банка, срещу която САЩ наложи санкции, Къшнър обясни, че това била "кампанийна среща" и тя станала факт преди крайния резултат от изборите, защото щабът на Тръмп не очаквал той да спечели. При срещата им Горков подарил на зетя на Тръмп картина и торба с пръст от родното му село в Беларус. "Г-н Горков изрази съжаление от отношенията между САЩ и Русия по времето на Обама и каза, че се надява на по-добри времена", разказал Къшнър пред Сената. Той посочи и, че е декларирал подаръците от Горков, което показвало, че не възнамерява да крие срещата с него.

Не съм дискутирал специфични политики на САЩ по отношение на Русия, включително въпросът със санкциите, подчерта зетят на Тръмп. Факт е обаче, че той не разкри срещите си с въпросните руски граждани при попълването на федералното разрешително, необходимо за достъп до класифицирана информация.

Руската адвокатка, заради която Тръмп-младши се забърка в скандал, е консултирала ФСБ

Руската адвокатка Наталия Веселницкая, която се прочу заради срещата си с Доналд Тръмп-младши, на която е трябвало да му даде уличаваща...

The New York Times коментира, че макар Къшнър да не е давал показания под клетва пред Сената, то ако се установи, че е лъгал, той може да бъде подведен под отговорност. Според вестника с изявлението си зетят на Тръмп си е оставил много малко място за маневри, ако на бял свят излязат нови факти и обстоятелства около срещите. Напомняме, че американското правосъдно министерство и две комисии - на Сената и на Камарата на представителите, разследват дали Къшнър и други членове на предизборния щаб на Тръмп не са заговорничели с представители на руското правителство, за да повлияят на крайния резултат на американските президентски избори.

Подкрепа от Тръмп за Къшнър

Американският президент Доналд Тръмп е "много горд" от старши съветника си и свой зет Джаред Къшнър и каза, че той е "свършил страхотна работа" в изявлението си пред медиите по отношение на показанията си за връзки с Русия. Това съобщи днес зам.-прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс, предаде БГНЕС.

"Президентът е много горд с Джаред, който по своя иницатива се изправи пред Капитолия и беше абсолютно прозрачен по повод всички контакти, които е имал с определени лица", заяви Сандърс. Тя допълни още, че Къшнър е уведомил Комитета по разследване към Сената за това, че преписваните на Тръмп отношения с Москва не са нищо повече от "глупости и лов на вещици".

Юридическият екип, който защитава Тръмп за руската намеса, със сериозни сътресения

Само два месеца след като зае длъжността, говорителят на юридическия екип на американския президент Доналд Тръмп подаде оставка. Официа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com