Злато, сребро, диаманти: "Най-ценното съкровище в историята на човечеството"

5012
Злато, сребро, диаманти: "Най-ценното съкровище в историята на човечеството"
Снимка: iStock

Потъналият преди повече от 300 години кораб "Сан Хосе" кара сърцата на търсачите на съкровища по целия свят да туптят ускорено. Според експертите, в морския плавателен съд край бреговете на колумбийския пристанищен град Картахена има поне 200 тона злато, сребро и скъпоценни камъни. Когато останките на кораба бяха открити през 2015 г., тогавашният президент на Колумбия Хуан Мануел Сантос ги обяви за "най-ценното съкровище, откривано някога в историята на човечеството".

Злато, монети и оръдия

Колумбийската армия осъществи неотдавна сложна експедиция с гмуркане на дълбочина от 950 метра. След това бяха публикувани сензационни снимки на легендарния кораб и неговите съкровища. На тях се виждат чугунени оръдия, порцеланови съдове, керамика и златни монети. Част от носа на кораба е покрита с водорасли и раковини, показани са и останки от корпуса. Твърди се, че това са най-точните снимки на кораба, правени някога.

Екипите, извършили експедицията, са провели четири спускания с помощта на високотехнологично оборудване, в това число и дистанционно управляван подводен робот. Достигнали са до извода, че останките от кораба са останали непокътнати от човешка ръка.

Иманяри открили нацистки влак с 300 т злато, искат 10%

Двама иманяри твърдят, че са открили в Полша влак, пълен догоре със злато и скъпоценности, изчезнал още през 1945 година под Вроцлав, п...

Още кораби на морското дъно?

Но спускането в дълбините доведе не само до впечатляващи снимки от мястото на корабокрушението. На няколкостотин метра дълбочина водолазите са се натъкнали на още два потънали кораба. Единият е галеон от колониалната епоха, а другият - шхуна от постколониални времена. Предстои да бъдат направени проучвания и на други 13 неизследвани обекта, за които се предполага, че може също да представляват потънали кораби.

Национално съкровище

Ценностите, намиращи се на борда на "Сан Хосе", са пътували от испанските презокеански колонии към двора на крал Филип V. Но те така и не пристигат там. През нощта на 7 юни 1708 г. корабът бил потопен в Карибско море от британския флот.

Едва няколко от близо 600-те членове на екипажа успели да се спасят. Колумбия планира да запази останките от кораба с операция, която ще ѝ струва около 61 милиона евро. Страната има намерение да изложи историческото наследство в музей в Картахена и го нарича "национално съкровище".

Фен на Индиана Джоунс откри съкровище от 748 златни и сребърни монети

Британски археолог любител и фен на филмите за Индиана Джоунс откри съкровище в околностите на Ипсуич, състоящо се от 748 златни и среб...

Спор за собствеността

Но откакто останките на кораба бяха открити през 2015 г., текат спорове на кого принадлежи съкровището. Не само Колумбия, но и Испания гледа на морския съд като на своя собственост.

Едно племе от коренното население на Боливия също предявява претенции към съкровището с аргумента, че в колониални времена негови предци са добивали среброто чрез принудителен труд.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка