100 умни бомби на ден срещу 50 на месец: Чудовищно предимство за Русия пред Украйна (ВИДЕО)

13019
100 умни бомби на ден срещу 50 на месец: Чудовищно предимство за Русия пред Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинските въоръжени сили (ВСУ) дори не се доближават до руската армия по брой произвеждани умни бомби (бел. ред. - става въпрос за авиационноуправляеми бомби, които разполагат с навигационна система и крила. При пускане, тези бомби могат да бъдат насочвани чрез навигационната си система към конкретна цел, като летят/плъзгат се с помощта на крилата. Обсегът може да достигне до 70 километра, зависи от вида). Руските въздушно-космически сили усъвършенстваха тактиката и технологиите през последните месеци и най-накрая започнаха да извличат ползи по целия фронт на войната с Украйна, пише един от експертите на Forbes*.

Изтребители-бомбардировачи Су-34, придружени от изтребители Су-35, извършват по 100 или повече полета всеки ден, хвърляйки умни бомби КАБ върху украински позиции на разстояние до 40 километра, което улеснява руската пехота да ги превземе впоследствие.

Руснаците обаче нямат монопол върху прецизните бомбардировки. През последните дни украинските военновъздушни сили получиха и почнаха да използват френски умни бомби Hammer върху руски позиции на разстояние до 65 километра. Пример - обстрел по руска военна база в Казашки лагери, на източния бряг на река Днепър, Херсонска област:

Украинците имат остра нужда от умни бомби. И ситуацията няма да се промени към по-добро, докато САЩ продължават да не правят нищо.

В събота (2 март) украинските въоръжени сили пуснаха кадри от дрон на това, което може би е било първото нападение с Hammer срещу руски войски в Авдеевка, близо до град Донецк - в коксохимичния завод. По ирония на съдбата по-рано руските изтребители-бомбардировачи помогнаха много тази позиция да стане руско владение, след като украинският гарнизон трябваше да отстъпи заради липса на боеприпаси - проблем, заради който руската армия премина по фланговете от север и юг през открити полета и пренесе боя в градски условия. Липсата на артилерийски снаряди при украинците позволи това.

Все още не е ясно кои видове украински самолети хвърлят Hammer. Съобщава се, че френски експерти бързо са инсталирали 250-килограмови сателитно насочвани бомби на украински Су-27 и МиГ-29 само седмици след като Париж обяви, че ще доставя на Киев до 50 бомби Hammer на месец.

Руската безмилостна, но скъпа бомбардировъчна кампания доведе до решаващи резултати. "Тези бомби напълно унищожават всяка позиция", пише Егор Шугар, войник от Трета щурмова бригада на украинските въоръжени сили, след четиримесечната битка за Авдеевка: Украинската армия: Врагът използва тактика, срещу която нямаме противоотрова

Равносметката в бомби и боеприпаси

Миналата година украинците вече получиха способността да отвръщат с умни бомби благодарение на партида унифицирани боеприпаси за директна атака (JDAM) с обсег от 40 км, прехвърлени от американските съюзници. Въпреки това републиканците в Конгреса блокират по-нататъшната помощ за Украйна от октомври, включително ограничаване на доставките на JDAM.

Стабилното снабдяване с френски Hammer позволява частично да се заобиколи блокадата на републиканците 50 бомби на месец е много по-добре от нищо, но срещу 100 и повече КАБ, които руснаците могат да хвърлят всеки ден (и то реално в едно направление), пак е почти нищо.

На този етап от войната руснаците имат огромно предимство в огневата мощ както във въздуха, така и на земята. След като осигуриха помощ на Киев миналата есен, републиканците лишиха украинските войски от стотици хиляди артилерийски снаряди. В очакване на допълнителни доставки от европейски страни, особено от Чехия, украинските батареи изстрелват само 2000 снаряда на ден, докато руските могат да си позволят до 10 000.

Ясният урок за противниците на Русия е, че САЩ със своята мощна икономика и военнопромишлена база, остават незаменими - макар че за по-малко от 2 седмици Украйна свали 15 руски изтребител-бомбардировачи Су-35 и Су-35: Отново: За нов свален руски Су-34 съобщават украинските ВВС

Да, Франция, Чехия и други европейски страни могат да доставят на Украйна видове боеприпаси, които са спешно необходими за самозащита. Но те не са в достатъчни количества и при това не идват бързо. Украинците не могат да се справят без подкрепата на Америка.

Още: Умни бомби срещу дронове: Най-силните оръжия на Русия и Украйна на фронта сега (ВИДЕО)

* Автор: Дейвид Акс, титулярен военен експерт на Forbes

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари