Ако искаш да си жив, играеш по техните правила: Как изглежда животът в окупирания Мелитопол

4434
Ако искаш да си жив, играеш по техните правила: Как изглежда животът в окупирания Мелитопол
Снимка: Getty Images

Мелитопол, вторият по големина град в украинската Запорожка област, е под руска окупация вече четири месеца. Местни жители разказват как изглежда животът в окупирания град и как бизнесът "бива убеждаван" да сътрудничи на окупаторите, пише украинското издание "Фокус".

Русия назначи за "кмет" на Мелитопол Галина Данилченко, бивш член на градския съвет от опозицията. Но въпреки опитите за формиране на някаква "държавна администрация", жителите на града твърдят, че на практика вече законите не действат, а бягствата от окупираното селище не секват.

Всеки с маска или автомат може да те спре и да ти наложи глоба

Ние живеем изключително странен живот, разказва местният жител Богдан. "Има редица ограничения. Въпреки че се появиха по магазините, хранителните продукти, например, са на баснословни цени. Живеем без ясно дефинирани закони и правила. Не разбирам, например, какво да правя, ако съм нарушил правилата за движение по пътищата. Ако съзнателно или не не съм пропуснал пешеходец на пешеходната пътека, как да реагирам, когато пристигнат хората, "упълномощени" при нарушение? Да им дам подкуп или да се карам с тях? Може да ви спре военен с автомат, служител на КАТ или служител на градската управа. На практика може да ви спре всеки човек, който има маска на лицето или държи автомат в ръцете си. А аз не знам дали тези хора "са упълномощени" да ми налагат някакви глоби и да ме обвиняват в някакви нарушения”, продължава той.

Според него, при задържане "служителите на реда" не се представят и не свалят маските си. Следователно е невъзможно да се разбере дали става въпрос за военен, дошъл от Крим или от Руската федерация, или за местен сътрудник на окупационните власти.

Ако искаш да имаш телефон и интернет, играеш по техните правила

Във временно окупираните територии редовно има проблеми с мобилните комуникации и интернет. На 1 май Държавната служба за специални комуникации на Украйна съобщи, че интернетът е бил спрян в окупираните Херсонска и Запорожка области. Според тяхното съобщение руските власти са прекъснали оптичните кабели и са изключили оборудването на доставчиците на електроснабдяването. Така жителите на окупираните градове са били принудени да преминат към руски мобилни оператори.

Както признават местните, независимо от нежеланието си рано или късно се виждат принудени да си закупят SIM карта от руски оператор и да се свържат с интернет, за да могат да комуникират със своите близки.

Трябва да живееш по правилата, които ти диктуват, разказва мелитовчанката Алина. "Един от най-простите примери са мобилните комуникации. Прекъснаха ги, изкарахме седмица без връзка, а след това ни дадоха възможност да се свързваме, но само при техните условия и с техни оператори. И или се съгласяваш, или седиш откъснат от света. И това важи за абсолютно всичко. Ако си предприемач, работиш по техните правила. Ако не си съгласен, тогава оставаш без работа. Диктатура от най-високо ниво", добавя тя.

Предприемачите, които отказват да сътрудничат, остават без работа

Всички известни украински вериги магазини са изтеглили бизнеса си от окупираните градове. На тяхно място временните "градски администрации" са отворили собствени супермаркети, които продават стоки, внесени от Русия на завишени цени. 

Руски сили са отвлекли почетния консул на България в Мелитопол Сергей Желев

Руски военни са отвлекли почетния консул на България в Мелитопол Сергей Желев. Това твърди кметът на окупирания украински град Иван Фед...

Дълго време предприемачите от окупирания Мелитопол отказвали да сътрудничат на руснаците. Но след това окупаторите просто ги принудили. Ако бизнесменът продължи да се съпротивлява, той губи целия си бизнес.

"Няма опция за "договаряне", "искам/не искам", казва Богдан. "Новата власт пристига при собственика на фирма и след като водят "преговори", той се вижда принуден да събере екипа си от работници и да пусне производството, за да не умрат хората от глад. В случай на отказ, руснаците ти отнемат производството и поставят свой човек на мястото на истинския собственик. Същото се случва, ако предприемачът не е дал подкуп на окупаторите или им е отказал услуга. Бизнесът се отнема, продава или изнася", добавя Богдан.

Повечето от предприемачите са напуснали Мелитопол и са преместили бизнеса си в свободните територии на Украйна.

"Онези бизнесмени, които няма как да преместят бизнеса си, останаха в Мелитопол. Около 25% от тях започнаха да си сътрудничат с новата власт, но това са фирми за основни продукти. Ако те не го направят, тогава руснаците ще поставят някой друг в тяхната ниша", обяснява жител на Мелитопол.

Мелитополските череши се изнасят в Крим

На 7 юни руски медии публикуваха видео, на което се вижда как окупаторите изпращат откраднато зърно от Мелитопол в посока Крим. Според Богдан същата е ситуацията и с черешите, с чието производство е известен градът. Наскоро руски медии съобщиха за "възобновяването на доставките на череши от Мелитопол за Крим след осемгодишно прекъсване".

Кметът на Мелитопол разменен за деветима руски военнослужещи?

Ново видео на президента на Украйна Володимир Зеленски породи слухове, че отвлеченият от руските сили кмет на град Мелитопол е спасен, ...

"Не мога да докажа кражбата, но е факт, че камионите със зърно редовно се движат от Мелитопол към Крим. Движат се безкрайни колони и в големи обеми. Същото важи и за черешите", казва той.

Разследване: Къде Русия изнася откраднатото украинско зърно

Заложници на ситуацията

Жителите на града обясняват, че за да не попаднат под репресии, се опитват да запазят неутралитет. Те казват и че получаването на руски паспорт, което масово се извършва в региона, явно ще е единствената възможност в бъдеще да останат в града.

"Ние сме заложници на ситуацията. Ако окупацията е за дълго, тогава, колкото и тъжно да звучи и колкото и да сме против това, ще трябва да го приемем. Ще затегнат нещата точно както направиха с мобилните комуникации", казва Алина.

ОЩЕ: Жителите на Мариупол получават само 5 л вода на седмица, редят се с часове на опашки (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари