Анализ: Климатичните промени изостриха спора между САЩ и Китай

4287
Анализ: Климатичните промени изостриха спора между САЩ и Китай
Снимка: iStock/Guliver

Срещата на върха за климата в Глазгоу разкри дълбоките разделения между Пекин и Вашингтон. Размяната на обвинения между техните представители показа, че обтегнатите отношения между САЩ и Китай могат да повлияят негативно на въпроси, изискващи глобален подход. Това пише в коментар американския вестник The Hill, цитиран от Агенция "Фокус".

Световни лидери и водещи преговарящи присъстваха на срещата на върха за климата в Глазгоу. Държавният глава на САЩ Джо Байдън остана два дни на конференцията и изпрати там голяма американска делегация. Китай също изпрати свои представители на срещата, но лидерът на страната Си Дзинпин отказа да присъства лично на събитието, отбелязва вестникът. "Китай, който по очевидни причини се опитва да се наложи с нова роля на световен лидер, не се появи. Как така? Единствената най-важна тема, която привлече вниманието на света, е климатът. Това е гигантски проблем и те го заобикалят. След това как можете да твърдите, че притежавате лидерски качества?“, цитира изданието думите на Байдън.

Китай отвърна на Вашингтон: Не говорим, а действаме

Китай отвърна на критиките на президента на САЩ Джо Байдън, който обвини Пекин, че не е изпратил лидерите си, след като президентът Си ...

Китайските власти реагираха на критиките на американския президент. "Действията говорят по-силно от думите“, каза говорител на външното министерство на страната. "За да се справим с изменението на климата, имаме нужда от конкретни действия, а не от празни думи. Китай предприема реални стъпки в отговор на изменението на климата“, добави той. Дженифър Търнър, директор на Китайския форум за околна среда към Центъра "Уилсън“, каза, че въпреки отсъствието на Си от срещата на върха, Китай "все още е начело“. "Светът трябва да взаимодейства с тях“, каза експертът, припомняйки, че КНР е най-големият източник на емисии на въглероден диоксид в света.

Политиката на САЩ в областта на климата може да варира силно в зависимост от това кой е на власт. И този факт придава особено значение на появата на американския президент на срещата на върха, казва Морган Базилиан, бивш представител на Европейския съюз в преговорите на ООН за изменението на климата. "Байдън трябваше да се появи на COP26 тази година, за да покаже, че САЩ са отново на масата за преговори“, каза Базилиан. "Не съм сигурен дали посещението на други държавни глави беше толкова важно, ако нямаха какво да кажат“, допълва той.

Някои експерти обаче твърдят, че отсъствието на лидерите на Русия и Китай на срещата на Г-20 и COP26 трябва да послужи като предупреждение. Сред тях е Чарлз Купчан, който беше в Съвета за национална сигурност по време на мандата на Барак Обама. "Мисля, че фактът, че нито Русия, нито Китай присъстваха на Г-20 или COP26, подчертава мащаба на съществуващия проблем, а този проблем е, че глобалното управление днес изисква сътрудничество и заобикаляне идеологическите противоречия. Засега не успяхме да постигнем това, а дали ще успеем е открит въпрос“, предположи Купчан.

Американските власти многократно характеризираха действията на Китай за борбата с изменението на климата като "недостатъчни“. КНР планира да достигне пикови емисии на CO2 до 2030 г. и нулеви до 2060 г. Тази цел изостава с десет години от плановете на САЩ и много други развити страни. Междуправителствената експертна група на ООН заяви, че за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, светът трябва да доведе до нула емисиите до 2050 г. Постигането на това ниво ще помогне да се избегнат най-лошите последици от изменението на климата. Но Китай настоява, че се нуждае от повече време, за да се откаже изкопаемите горива. Група държави, която включва КНР, наскоро излязоха с изявление, че глобалният стремеж за пълно премахване на емисиите до 2050 г. ще изостри глобалното неравенство, подчертава The Hill.

The Times: Китай нанася удар по надеждите за сделка за климата

Китай изглежда е отхвърлил апела на британския премиер Борис Джонсън да направи повече по отношение на изменението на климата , докато ...

Стратегията на Байдън за Китай включва регулиране и конкуренция с КНР, но и избягване на конфликти. Въпреки това напрежението между страните се изостри на различни фронтове, включително поради китайска военна активност край бреговете на Тайван, отбелязва още изданието. Понякога твърдата позиция на Белия дом по отношение на поведението на Пекин, включително заради "нарушенията на правата на човека“, усложнява усилията на американското правителство за борба с изменението на климата.

По-рано тази година администрацията на Байдън забрани вноса на слънчеви панели от китайска компания, която според официални лица използва принудителен труд. Очаква се американският президент да проведе първата си виртуална среща с китайския лидер преди края на тази година. Според администрацията на Байдън, тя може както да се изправи срещу КНР по спорни въпроси, така и да работи с Пекин в области от взаимен интерес, заключава The Hill.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари