Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

22625
Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война
Снимка: Getty Images

Иран изстреля 331 дронове и ракети по Израел и споровете по темата продължават. Някои твърдят, че 99% от ракетите са били свалени и Израел не е претърпял сериозни щети, така че операцията е била "фиктивна". За тях инцидентът е показен бой, други го считат просто за демонстрация. Вашингтон и Тел Авив обаче разбраха по-добре от всеки друг какво всъщност прави Техеран, пише турското издание Aydınlık Gazetesi.

Според представители на Белия дом, когато там научили, че в небето има повече от 100 балистични ракети, изпаднали в паника: Израел не можел да отговори сам на иранската атака. Така морските разрушители с управляеми ракети USS Burke и USS Carney, които се намираха в Източното Средиземноморие, се намесиха и унищожиха 6 балистични ракети. Нещо повече, американски F-15 излетяха и преследваха повече от 70 безпилотни самолета-камикадзе, насочващи се към Израел. Още: Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Базираната в Ирак система за противовъздушна отбрана Patriot беше активирана и насочена към балистични ракети, летящи над Ербил. Британските "Тайфун"-и излетяха от Кипър и унищожиха няколко ирански дрона. Йордания също обяви, че е свалила няколко летящи обекти, които са навлезли във въздушното ѝ пространство. Твърди се, че и Франция също е помогнала за защитата на Израел. Източници от сигурността признаха, че американските сили, действащи от неназовани бази в региона, също са свалили множество ирански дронове в Южна Сирия и близо до границата с Йордания.

Междувременно Израел вдигна своите F-35 и ги изпрати извън страната. Изстреляни са 400 ракети Arrow, струващи 3 000 000 долара всяка. Използвани са „Железен купол“, „Прашката на Давид“, „Железен лъч“, изразходени са стотици ракети.

Всяка система, от радара Kurecik в Турция до радара X-band в Йордания, беше активирана, за да спре Иран. Така бяха похарчени над 2 милиарда долара в отговор на ракетната атака на Техеран, която му струваше само 200 милиона долара. Всичко това обаче не можа да предотврати падането 7 балистични ракети на израелска територия. Още: Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

"Не 7, а 70 ракети"

Докато американски и израелски служители заявяват, че иранската атака е отблъсната с голям успех, експертите твърдят, че истинската противовъздушна отбрана трябва да има 100% успех. Затова системите за противовъздушна отбрана се правят многослойни, а ако не са достатъчни, се използват самолети и безпилотни летателни апарати.

Въпреки това 7 броя от 110-те балистични ракети, изстреляни от Иран към Израел, изглежда са проникнали през всички нива и са паднали на израелска територия. Това намалява успеваемостта на защитата от балистични ракети, прилагана съвместно от страни като Израел, Съединените щати, Великобритания, Франция и Йордания до 94%. 

Като се има предвид, че в момента Иран разполага с 1000 балистични ракети, в случай на пълномащабна война най-малко 70 балистични ракети може да паднат на израелска територия. Ако дори една от тях е оборудвана с ядрена бойна глава, Израел ще бъде заличен от лицето на земята. Още: Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

Репетиция за война

Какво точно направи Техеран, което постави Запада колективно в отбранителна позиция? Сутринта на 13 април Иран залови кораб, свързан с Израел в Персийския залив. Това беше първото послание към Запада. Заплахата от затваряне на Персийския залив, който представлява 30% от световните доставки на петрол, тревожи преди всичко Съединените щати.

Впоследствие през нощта 331 ракети и дронове-камикадзе бяха изстреляни от територията на Иран, Ирак, Сирия и Йемен към Израел. В същото време силите на "Хизбула" в Ливан нанесоха ракетен удар по окупираните от Израел Голански възвишения. Всичките 185 дрона камикадзе, използвани от Иран, бяха свалени, както и всички 36 крилати ракети, пише Aydınlık Gazetesi.

Това обаче беше фалшива „червена херинга”. Истинският коз бяха балистичните ракети. От 110-те балистични ракети 103 са свалени, но 7 от тях все пак достигнаха до Израел. Така балистичните ракети, изстреляни от Иран, успяха да ударят "Неватим", единствената база на F-35 в Израел. Липсата обаче в някои места на кратери, създадени след ударите на 7-те балистични ракети, повдига въпроса: използвал ли е Иран ракети без бойни глави?: Най-големите щети от иранската атака срещу Израел (ВИДЕО и СНИМКИ)

С други думи, Иран успя да преодолее отбранителния щит, едновременно с това да държи в готовност съпротивителните сили и също така сигнализира, че може да предизвика голяма петролна криза. Иран обаче не се стреми да унищожи Израел или да започне голяма война. Както и да го погледнете, можете да видите, че операцията на Иран беше само симулация на истинска война, пише Aydınlık Gazetesi.

Израел е разделен, а Иран е решен 

Според някои експерти това, че Иран евентуално не е използвал бойни глави в балистичните ракети, изстреляни към Израел, се дължи на нежеланието му да разпространи войната. Всички знаят, че Израел, който е в трудна ситуация в Ивицата Газа поради своите геополитически амбиции, иска да примами САЩ в региона и да ги изнуди да воюват с Иран. Техеран също вижда тази игра и не иска да даде повод на Америка да се намеси.

Всъщност процесът работи в полза на потиснатите народи и решението за създаване на палестинска държава след кризата в Ивицата Газа става все по-необходимо с всеки ден. Израел вътрешно е разделен и все по-неспособен да продължи войната. Оттук нататък Запада много повече поставя под въпрос подкрепата за Тел Авив. А приятелите на Техеран са енергични и решени да се бият.

Все още ли мислите, че случилото се е "фалшива битка"? 

Още: Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари