Анализ: Сърбия се държи като Путин с Черна гора и Македония заради Косово

7792
Анализ: Сърбия се държи като Путин с Черна гора и Македония заради Косово
Снимка: Getty Images/Guliver

Заради признаването на независимостта на Косово, Черна гора и Северна Македония наскоро бяха директно заплашени от Сърбия - от сръбското правителство. Това е написано в анализ, публикуван на сайта на "Робърт Лансинг Институт".

Сръбското поведение - като това на Путин

Заплахата беше отправена от не кой да е, а от сръбския министър на отбраната Милош Вучевич към двете балкански държави, членки на НАТО. По време на интервю за сръбската държавна телевизия "Пинк" той заяви, че Черна гора и Северна Македония са обидили Сърбия с признаването на независимостта на Косово, като подчерта, че това е равносилно на намеса във вътрешните работи на една държава и открито представлява заплаха за дестабилизиране на региона. Освен това Вучевич заяви, че двете държави трябва да бъдат нападнати по същия начин, по който е нападната Украйна заради това свое поведение. Ден след като се похвали в социалните мрежи, че сръбската армия е най-силната в района, министърът на отбраната на Сърбия ескалира твърденията си.

Чрез публикация в Twitter албанският министър-председател Еди Рама реагира на изявленията на Вучевич. Рама смята за опасни изявленията на сръбския министър на отбраната: "Заплахите срещу стабилността и целостта на Северна Македония и Черна гора са опасни и неприемливи. Албания, Северна Македония и Черна гора са съюзници в НАТО, които са изцяло отдадени на сигурността и териториалната цялост помежду си. През последното десетилетие в този регион постигнахме това, което никой не можеше дори да си представи в безкрайните десетилетия преди това, и не можем и няма да позволим на никого да ни дърпа назад в миналото, което оставяме завинаги зад гърба си! Заедно! Обединена Европа е единственото ни бъдеще", твърди Рама.

В Северна Македония и Черна гора реакцията беше по-колеблива.

Още: Нова доза напрежение между Косово и Сърбия след призив на Прищина към ЕС

Руското влияние върху Сърбия

Сръбската политика в момента е в пика на руското влияние, също така Черна гора и Северна Македония са силно повлияни от руска намеса и пропаганда - затова подобни провокации са възможност като дузпите във футбола да се предизвика напрежение в тези две страни, които са в процес на присъединяване към Европейския съюз. От друга страна, самотата на Сърбия като силен поддръжник на руската агресия в региона предизвиква нейната враждебност към другите балкански държави, съседни на Сърбия, които също са членки на НАТО, като Черна гора и Северна Македония.

Ненаказването на Сърбия от страна на САЩ и ЕС за политическата ѝ безотговорност към съседните страни, особено към Косово, поражда напрежение и нестабилност в региона.

Вучич трябваше да бъде съден: Бивш дипломат от САЩ с крайна защита на Косово

Досегашната липса на наказание за Сърбия позволи на Белград да използва постоянно заплашителна реторика и да се превърне в миниатюрна версия на Русия на Балканите. Осъзнавайки заплахите от случващото се на Балканите, ръководителите на парламентарните комисии по външни работи на Съединените американски щати, Обединеното кралство, Германия и няколко други държави поискаха официално от европейските и американските ключови дипломати, по-твърд и решителен подход към сръбския президент Александър Вучич.

От друга страна, поради напрежението в северната част на Косово и бездействието на правителството за деескалация на ситуацията от май насам, ЕС наложи наказателни мерки срещу Косово. Косово все още очаква съобщение от Европейския съюз за премахване на наказателните мерки след споразумението, постигнато между Косово и ЕС в Братислава, което включваше организирането на нови избори в четири общини в северната част на страната. Правителството на Косово вече започна работа по осигуряване на правната основа за провеждане на нови предсрочни избори в четирите общини в северната част на Косово, които потенциално се очаква да бъдат организирани през месец септември. Заедно с провеждането на изборите се очаква и връщане на напрежението.

А за най-голямата заплаха за мира на Балканите - Сърбия, подходът на "моркова и тоягата" от страна на ЕС сякаш е отпаднал и напоследък ѝ се предлагат само моркови и ласки от ЕС и международната общност. В резултат на това Министерството на отбраната на Сърбия открито заплашва страните от региона, като изтъква, че членството им в НАТО не е уредило всичките им проблеми. От друга страна, Косово упорито продължава да се стреми към членство в ЕС и НАТО въпреки, че сега е изправено пред наказателни мерки от страна на ЕС поради напрежението в северната част на Косово.

Още: Защо Мицотакис събира лидерите на балканските държави

Автор: Арбеса Хоха-Добрунай, за "Робърт Лансинг Институт"; Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари