ЕС удари Косово със санкции - колко ще струва това на Прищина?

4297
ЕС удари Косово със санкции - колко ще струва това на Прищина?
Снимка: Getty Images

Според експертни оценки се предполага, че Косово ще загуби около 500 милиона евро заради мерките, предприети от международната общност, поради отказа на правителството на Албин Курти да изпълни исканията на международните партньори за успокояване на ситуацията в Северно Косово. Това пише прищинският портал "Economia", предаде БГНЕС.

Прогнозите на експертите са, че освен щетите за икономиката, големи щети ще претърпи и съдебната система, като се има предвид, че Европейският съюз е основният донор в областта на реформите в тази област.

Белград: Косовската полиция отново пресече границата на Сърбия

Днес членове на косовската полиция, този път със служебен автомобил, отново са навлезли на територията на Централна Сърбия, на 500 метр...

Според лидера на Косовския алианс на бизнеса (AKБ) Агим Шахини международният фактор е "съпритежател на освобождението и независимостта" на Косово. Шахини казва, че санкциите са наказание за косовските власти, но и за гражданите, и за бизнеса. "От мерките за Споразумението за стабилизиране и асоцииране или спирането на средствата по ИПП, всичко това ще се усети от всички нас, особено от експортния бизнес и производителите, а щетите могат да бъдат над 500 милиона евро", заяви той, като подчертава, че това е "най-голямата щета, която може да бъде нанесена на Косово в тази ситуация".

ОЩЕ: Близо 150 милиона евро са блокираните средства на ЕС за Косово

Защо Косово беше ударено от санкции на ЕС?

Кой е виновен - за Шахини това са институциите в Косово и решенията им за смяна на сръбските с косовски номера и за провеждане на кметски избори в общините в Северно Косово без участието на преобладаващото там сръбско мнозинство. "Ние сме демократична държава и в една демокрация мнозинството трябва да управлява там, където живее, а не малцинството над мнозинството", каза Шахини.

Според адвоката Ардиан Байрактари правната система на Косово също ще понесе сериозни последствия, като се има предвид, че ЕС е основният донор на реформи в областта на правосъдието. Той се надява, че "в крайна сметка ще дойде момент, в който косовските институции ще се замислят (за ситуацията), въпреки факта, че от правна и конституционна гледна точка те имат право да предприемат такива действия за защитата на суверенитета върху цялата територия на Република Косово".

Вучич: В Косово тече етническо прочистване, не мога да си заравям главата като щраус

Етническото прочистване и кампанията за преследване на сърби в Косово продължава - добре организирани от властите в Прищина, но и подкр...

"Това, което международните партньори всъщност търсят, е (косовските власти) да бъдат в координация и да си сътрудничат с тях в такива ситуации", смята Байрактари.

В края на юни ЕС обяви, че въвежда временни наказателни мерки срещу Косово, тъй като правителството на Албин Курти не е предприело мерките, поискани от ЕС за деескалация на ситуацията със сръбското население в северната част на страната. В тази част на Косово, напрежението възникна от края на май тази година, когато новите албански кметове в четирите общини влязоха в общинските сгради с помощта на полицейски служители срещу съпротивата и протестите на сръбското население.

ЕС спря работата на всички работни групи по Споразумението за стабилизиране и асоцииране, както и поканите за участие на Косово в срещи на високо ниво. Брюксел подчерта, че тези мерки са временни и могат да бъдат отменени, ако правителството на Курти предприеме необходимите действия за успокояване на ситуацията.

ОЩЕ: Нова ескалация между Косово и Сърбия след арест на сърбин в Митровица (ВИДЕО)

Бил Клинтън: Спрете с глупостите в Северно Косово

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън, за когото се смята, че до голяма степен има основната заслуга за спирането на войната в Косово пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com