Анализ: Защо е трудно да се въведе таван на цената на руския петрол?

4243
Анализ: Защо е трудно да се въведе таван на цената на руския петрол?
Снимка: iStock

Съединените щати и техните западни партньори бързат да разработят таван за цената на петрола, който да лиши Русия от приходи и да успокои световния енергиен пазар. Но един изключително важен въпрос остава неразрешен: Kак трябва да се определи цената? Това пише The New York Times в свой анализ по темата.

Г7 вече официално одобри идеята за ограничаване на цените, обмислят каква цена на руския петрол да определят и се готвят да публикуват допълнителни подробности за своя план. Това е основният въпрос, който ще повлияе на резултата от целия план, както и на руския отговор и траекторията на цените на петрола в навечерието на зимата. Определянето на цената изисква синхронизиране на сложния набор от икономически и дипломатически сили, които движат нестабилните петролни пазари.

Ако таванът на цената на петрола е определен неправилно, това може да доведе до неприятни последици за световната икономика. Времето обаче тече бързо.

Администрацията на Байдън се опасява, че ако не бъде определен таван на цените до началото на декември, цените на петрола по света ще скочат рязко, тъй като Русия е основен доставчик на енергия. Факт е, че петролното ембарго и забраната за финансиране и застраховане на руски петролни сделки влизат в сила на 5 декември, след което милиони барели руски петрол ще изчезнат от пазара, а това може да даде мощен тласък на поскъпването на цените.

Европейските финансови и застрахователни компании доминират на световния петролен пазар и следователно наложените санкции могат да създадат прекъсвания на доставките за онези страни, които не наложат собствено ембарго. Факт е, че в период, когато цената на енергийните ресурси вече е висока, закупуването на руски петрол ще стане още по-трудно и скъпо. Таванът на цените на практика ще се превърне в изключение от западните санкции, тъй като Русия ще може свободно да продава и доставя петрола си, ако струва по-малко от определеното ниво.

Икономистите приветстват тази идея, виждайки я като елегантна и печеливша стратегия за Запада. Много енергийни анализатори и търговци обаче са скептични. Те вярват, че страхът от санкции ще възпре компаниите за финансови услуги от руския петрол и че Русия, заедно със своите търговски партньори, ще заобиколят ценовите ограничения, като използват нови форми на застраховка или търгуват петрол незаконно.

Последствията от предложените тавани на цените и големият потенциал за непредвидени последици са двете основни предизвикателства, пред страните, изправени пред вълната от инфлация, предизвикана от съкращенията на доставките и руската инвазия в Украйна.

„Виждаме много по-сложен пазар на петрол“, каза Пол Шелдън, анализатор на геополитическия риск в S&P Global Platts Analytics.

Все още не е ясно как точно ще бъде определен таванът на цените.

В съвместно изявление финансовите министри на Г-7 заявиха, че „първоначалният“ таван на цените ще се основава на набор от „технически съставки“ и ще бъде определен от групата страни, които са се присъединили към споразумението. Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ заяви, че таванът на цените ще бъде определен от „поредица фактори“ и че страните, които се присъединиха към таваните на цените, ще вземат решения с консенсус. Тази коалиция ще бъде ръководена от ротационен координатор.

Официалният представител на Министерството на финансите каза, че установяването на праг за цената на петрола е следващият етап от споразумението, към който ще се пристъпи след съгласуване на всички детайли по прилагането и влизането на нови страни в тази коалиция.

Когато обмисляха определянето на таван на цените, американските служители се фокусираха върху две числа: цената на производството на петрол и цената, на която това гориво традиционно се продаваше на световните пазари, преди да бъде повишено поради военния конфликт в Украйна.

Администрацията на Байдън разбира, че Русия няма да има стимул да произвежда петрол, ако таванът на цената е твърде нисък, и не може да го продава на повече от себестойността на производството. Но ако таванът на цените е твърде висок, Русия ще се възползва от шоковете, които е създала, а таванът на цените няма да работи, защото приходите на Москва от износ на петрол само леко ще намалеят.

Преди войната в Украйна и пандемията цената на руската марка Urals обикновено беше между 55 и 65 долара за барел. По-трудно е да се определи себестойността на производството в Русия, тъй като там разходите за експлоатационни кладенци варират. Повечето анализатори са съгласни с цифра от около 40 долара за барел.

Важен петролен възел е засегнат от антируските санкции на ЕС

Важно за целия световен пазар "тясно място" край бреговете на Дания попадна под санкциите на Европейския съюз срещу руските петролни пр...

Ценовият праг може да бъде зададен някъде в тези граници.

Длъжностните лица също обмислят дали да включат транспортните разходи в тавана на цените или той да бъде ограничен до производствените разходи. Могат да бъдат определени отделни ценови ограничения за руски петролни продукти, като дизелово гориво и мазут, които се използват за зареждане на превозни средства и отопление на домове.

През последните седмици цените на петрола бяха около 90 долара за барел. В момента руският петрол се продава с 30 процента отстъпка. Някои анализатори смятат, че определянето на задължителен таван на цените под световните референтни цени би било по-ефективно, тъй като цените на петрола могат да се колебаят силно.

„Ако фиксирате цената на определено ниво, това създава рискове, тъй като пазарът може да се колебае“, каза Бен Кейхил, старши сътрудник в Програмата за енергийна сигурност и изменение на климата в Центъра за стратегически и международни изследвания, който отбеляза, че ако прагът бъде твърде висок, цените на петрола може да паднат под неговото ниво.

„За да се нанесат икономически страдания на Русия, ценовият праг трябва да бъде значително под средния за света“, обясни той.

Таванът върху цената на руския петрол - решителният удар срещу Владимир Путин

Таванът върху цената на руския петрол няма да проработи – така реагираха както много критици, така и откровени и по-скрити привър...

Към днешна дата Министерството на финансите не подкрепя тази идея. Съединените щати възнамеряват да установят таван на фиксирана цена, който може да бъде редовно преразглеждан и променян, ако страните по споразумението се съгласят с това. Честотата на такива ревизии ще зависи от нестабилността на пазара. Министерството на финансите отбеляза, че таванът на ниската цена би създал допълнителна сложност и трудности при спазването на изискванията, тъй като стойността му може да се променя на всеки час.

В публикуваните инструкции Министерството на финансите написа, че доставчиците на услуги, предоставящи морски транспорт на руски петрол, няма да бъдат обект на санкции, ако получат документация, показваща спазването на тавана на цените. Агенцията обаче предупреди, че купувачите, които съзнателно купуват петрол над тавана на цената и използват забранена застраховка, „може да бъдат обект на санкции“.

Въздействието на тавана на цените върху световните пазари е трудно да се предвиди. Кейхил счита, че ще има три варианта за търговия с петрол. Част от руския петрол ще се продава в съответствие с установения ценови праг, част ще се доставя незаконно или чрез алтернативни форми на финансиране, а част ще се продава на други страни производителки на петрол.

Също така не е ясно колко страни извън Г-7 ще се присъединят към споразумението за таван на цените. Администрацията на Байдън се надява, че дори държави като Китай и Индия официално да се оттеглят, те ще използват тавана на Г-7 като лост срещу Русия за намаляване на цените.

Но има един важен и непредвидим фактор: как Русия ще реагира на това. Руските лидери казват, че няма да продават петрол на страните в коалицията с таван на цените, а анализаторите смятат, че Москва ще направи всичко възможно да увеличи нестабилността на пазара с някаква форма на ответни действия.

Русия е спечелила 158 милиарда евро от износ на изкопаеми горива през първите 6 месеца на войната

Русия е спечелила 158 милиарда евро от износ на изкопаеми горива през първите шест месеца на войната, възползвайки се от високите им це...

САЩ се надяват, че икономическата логика ще надделее и доставките на петрол ще продължат, макар и на намалени цени.

„Русия може да блъфира, че няма да продава петрол под тавана на цената, но просто липсва икономически смисъл да се прекъсват доставките“, каза заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо на събитие в института Брукингс. „Таванът на цената създава ясен икономически стимул за по-ниски продажби от зададения таван.“

Едуард Фишман, старши сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет, твърди, че таванът на цените може да бъде ефективен, тъй като стимулът, който създава, насърчава повечето купувачи, продавачи и посредници в петролни сделки да го спазват. Той вярва, че световните цени на петрола в крайна сметка, ще се доближат до нивото на установения праг.

Въпреки това Фишман признава, че Русия и нейният президент Владимир Путин може да оценят по различен начин тези стимули. „Хората винаги имат малко съмнения относно рационалността на Путин и вярват, че той може да подпали, както световната икономика, така и собствената си икономика, за да даде урок“, казва той.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари